Opasan virus u BiH kruži preko mailova – OVO ne otvarajte

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske saopštila je da se u prethodna dva dana na području Srpske organizovano prosljeđuje elektronska pošta pod naslovom “Hitan zahjev za isplatu” (Urgent payment request).

Korisnici se upozoravaju da takvu poštu, zbog računarskog virusa, odmah obrišu, a datoteku u prilogu ne otvaraju.

Agencija navodi da se ova poruka sastoji od naslova, priloga u vidu arhivirane datoteke i potpisa koji navodi na pomisao da je riječ o uobičajenoj poslovnoj prepisci, te da pojačan priliv ovih sadržaja uočen od 1. novembra nadzorom internet saobraćaja u Republici Srpskoj, piše Mondo.ba.

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se iz predostrožnosti savjetuje korisnicima da ovakvu poruku odmah obrišu i da ne otvaraju datoteku u prilogu.

“Pravnim licima, koja imaju računarsku mrežu, savjetujemo da uvedu i ojačaju zaštitne i kontrolne mehanizme na mail serverima kao što su antivirusni filteri i detekcija štetnog saobraćaja”, rekao je Rajčević.

Riječ je o organizovanoj kampanji distribucije štetnog programa (malvera) u dvije varijante – u jednoj je sadržaj priloga štetni kod `java skripta`, koji nakon klika korisnika kontaktira lokaciju putem koje se preuzima izvršna datoteka koja prikuplja finansijske informacije i dostavlja ih pošiljaocu štetnog programa, navodi se u saopštenju.

U Agenciji kažu da se u drugoj varijanti klikom na kod “java skripta” na računar korisnika postavlja modifikovana verzija “loki” štetnog programa koji potom zaključava datoteke na računaru i onemogućava im pristup, zahtijevajući uplatu pošiljaocu štetnog programa u određenom iznosu u internetskoj valuti “bitkoin”, navode u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

Related posts