Okončana potraga za preživjelima ispod ruševina u Izmiru

Spasilačke ekipe su završile aktivnosti pregledanja urušenih zgrada u snažnom zemljotresu koji je prošle sedmice pogodio turski grad Izmir i susjedne regije.

“Završene su sve aktivnosti potrage i spašavanja nakon zemljotresa u Izmiru. Zahvalni smo svim pojedincima koji su učestvovali u tome. Nastavljamo predano raditi na drugim aktivnostima saniranja posljedica zemljotresa“, saopćio je na Twitteru šef Uprave za vanredne situacije (AFAD) Mehmet Gulluoglu.

Iz AFAD-a je jutros saopćeno da je uslijed posljedica zemljotresa u turskoj egejskoj regiji poginulo 114 osoba, a povrijeđeno više od hiljadu ljudi. Na bolničnom liječenju je zadržano 137 povrijeđenih.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru u petak je pogodio Izmir i susjedne regije, a i nakon toga je u toj regiji registrirano 1.621 podrhtavanje tla, od toga su 44 jača od četiri stepena po Richteru.

Spasilačke ekipe su ispod ruševina spasile više od 105 osoba, među njima su i trogodišnja Elif Perincek koja je iz ruševina izvučena nakon 65 sati te četverogodišnja Ayda Gezgin koja je pod ruševinama bila 91 sat.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts