Okončana drama na autoputu kod Kaknja: Voda preusmjerena u rijeku Bosnu

Glavnina krize u vezi sa poplavom na autoputu A1 je riješena. Voda koja je tekla preko kolovoza na autoputu, ali i preko regionalne ceste koja tuda prolazi, preusmjerena je u odvodni tunel, dimenzija 6×6 metra i usmjrena je ka rijeci Bosni.

– Taj hidrotehnički objekat ispod autoputa je i ranije bio probijen, ali kako nije bio do kraja završen, na njemu se nalazila betonska ploča. Sada je ta ploča uklonjena, kao i materijal kojeg je voda nanijela, tako da je tunel otvoren i voda kroz njega protiče bez ikakvih problema – kazao nam je direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Prema njegovim riječima, saobraćaj na autoputu je još uvijek zatvoren, dok se ne očisti otpadni materijal kojeg je voda nanijela. Njegova procjena je da bi saobraćaj mogao biti pušten u toku noći. Tek kada se očisti otpad sa kolovoza moći će se sa preciznošću govoriti i o tome da li je i u kojoj mjeri oštećen sam kolovoz. Za sada je poznato da je voda odnijela žičanu i zaštitnu ogradu na ovom dijelu autoputa. – piše faktor.

Related posts