Odumire li Sanica: Odlazak u inostranstvo u prednosti nad ostankom

Ovih dana DI Sanica vijest je koja u samom vrhu. Bavili su se njome i poslanici na posljednjem skupštinskom zajedanju.U iščekivanju stranih investitoraSanica polako odumire,kao i mnoga druga mjesta u BiH. Nekad davno Sanica je bila samostalna općina, sa više hiljada stanovnika.Napuštanju ove sredine značajno je doprinio i posljedni rat, pa današnji broj mještana jedva prelazi 700.

Bejha Kurtić, mlada predsjednica MZ Sanica, ističe da ovo mjesto oživi tek ljeti, dolaskom Saničana iz evropskih zemalja, dok je ostatak godine ovdje poprilično pusto. Iako raspolažu više nego skromnim finasijskim sredstvima nastoje poboljšati život preostalom stanovništvu. Projektom jačanja lokalnih zajednica koje finasiraju Vlade Švicarske i Švedske uredili su nekoliko infrastrukturnih projekata u Sanici.

Sve je to ipak nedovoljno da bi život ovdje dobio prednost nad odlaskom u inostranstvo.Potvrđuje to i Sabina Botonjić koja se sa suprugom danas bavi se pčelarstvom a nekad je više od 10 godina imala trgovinu. Zbog sve manje kupaca morala ju je zatvoriti.

Da su statistike poražavajuće svjedoči i broj učenika u ovdašnjoj OŠ. U posljednjoj deceniji zabilježen je drastičan pad koji se nasastavlja jer je i ove godine upisano svega 14 prvačića.

Uz školu ovdje još radi Oolicijska stanica,ambulanta ključkog Doma zdravlja, te pokoji privatni objekt. Hoće li preostali Saničani dočekati novi zamah koji, unatoč velikim prirodnim potencijalima, nikako da krene ? Prema trenutnoj situaciji izvjesnije je da će poput ostalih krenuti trbuhom za kruhom u neke evropske zemlje. – piše rtvusk.

Related posts