Održana svečana sjednica Senata Univerziteta povodom osiguranja petogodišnje akreditacije

Rukovodstvo Senata Univerziteta u Bihaću organiziralo je svečanu sjednicu. Povod je akreditiranje Univerziteta od strane državne Agencije za visokoobrazovanje. U Agenciji su ocijenili da Univerzitet ispunjava uslove za upis u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. Bila je ovo ujedno prilika za promociju profesora Sallaha Eldiena Omera i Osmana Ramića u počasno zvanje emeritusa, a profesoru Esadu Bajramoviću uručeno je posebno priznanje Povelja Univerziteta za doprinos u razvoju ove javne visokoobrazovne ustanove.

Osigurana akreditacija za Univerzitet u Bihaću zadržava nas unutar evropskog prostora visokog obrazovanja u dijelu koji okuplja akreditovane visokoškolske ustanove u cijeloj Europi, rečeno je danas na svečanoj sjednici Senata, čime je i službeno ozvaničena dodjela akreditacije Univerzitetu za period od pet godina.

Prema riječima prof. dr. Fadila Islamovića, rektora Univerziteta u Bihaću, u praksi to znači da će svi diplomanti koji su okončali i koji će okončavati studij imati diplome koje će biti prepoznate u cijeloj Evropi bilo da je riječ o nastavku školovanja ili prilika za zaposlenje.

Pozitivne ocjene u radu, Univerzitet ponajviše treba zahvaliti uposlenicima, članovima akademske zajednice koji su godina radili na njegovom osnaživanju i obrazovanju generacija studenata, među kojima i onih koji su prva radna iskustva sticali upravo na ovdašnjim fakultetima.

Izvor: Krajina.ba/RTVUSK

Related posts