Održana prezentacija laboratorije za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND

ZEDA – Agencija za ekonomski razvoj Zenica u suradnji sa Privrednom komorom USK u Bihaću je održala prezentaciju laboratorije LIND i projekta MENTOR 2.

Laboratorija LIND je laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda i djeluje kao organizaciona jedinica unutar zeničke razvojne agencije. Ona je osposobljena i akreditirana za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. Certifikat o akreditaciji izdan joj je od Instituta za akreditiranje BH-BATA, a bitno je naglasiti da je ova laboratorija prva ove vrste u BiH.

Pored ove aktivnosti ZEDA od 2014-te godine radi i na implementaciji projekta MENTOR 2, čiji je osnovni cilj poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja uvođenjem novih i inovativnih usluga u drvoprerađivački sektor BiH, odnosno MSP-proizvođače građevinske stolarije. Specifični ciljevi ovog projekta su uspostava laboratorije za ispitivanje građevinske stolarije, a u svrhu unaprijeđenja konkurentnosti BH proizvoda od drveta, kao i iniciranje inovativnosti u procesima proizvodnje građevinske stolarije putem sistemskog pristupa u ispitivanju i razvoju finalnih proizvoda, a prema standardima EU i BiH. Projekat je u potpunosti usmjeren ka MSP u BiH i zadovoljavanju njihovih potreba u oblasti ispitivanja i razvoju novih i kvalitetnijih proizvoda namjenjenih prvenstveno EU tržištu.

Generalni sekretar Privredne komore USK smatra da je potrebna uvezanost laboratorije sa trenutnim proizvođačima pločastog namješta na USK. Prezentacija je bila od značaja i za daljnju suradnu Tehničkog fakulteta u Bihaću i Zeničke razvoje agencije, istakao je Atif Hodžić, dekan Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Firma Sani global doo Bihać je do sad kontrolu vršila u vlastitoj firmi ili u Sloveniji, te su istakli značaj postojanja ove labotatorije u BiH.

Prezentacija je organizirana u Bihaću s ciljem da se sa proizvođačima sa područja USK, s kojima do sad laboratorija nije imala suradnju, uspostave kontakti.

Related posts