Održan sastanak u UN-u, ali nije određen datum glasanja za rezoluciju u Srebrenici

Čeka se da se zvanično kao dodatak nacrta uvede crnogorski prvi amandman o pojedinačnoj krivici, naveo je Ivica Puljić

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sutra će održati zasjedanje posvećeno situaciji u Bosni i Hercegovini, što je redovno šestomjesečno zasjedanje.

Međutim, datum o sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se države članice trebale izjasniti o rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nema. A čini se da neće još biti poznato.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD, na nalogu X potvrdio je da je održan sastanak u UN-u jučer (po našem vremenu), ali da nije određen datum glasanja za rezoluciju o Srebrenici, “iako se to očekivalo”.

– Možda bude 16., možda drugi dan. Čeka se da se zvanično kao dodatak nacrta uvede crnogorski prvi amandman o pojedinačnoj krivici. Drugi amandman otpada. Sutra novi sastanak – naveo je Puljić.

Prvi amandman Crne Gore glasi: “… ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini…”

Drugi amandman glasi: “… potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”

Izvor: Avaz.ba

Related posts