Odbijen "mini Šengen" i premještanje ambasade, prihvaćeno Kosovo

U Sarajevu je završena sjednica Predsjedništva BiH na kojoj se raspravljalo o nekim bitnim pitanjima.

Jedna od tačaka je bila i usvajanje odluke o “Mini Schengenu”, što je Predsjedništvo odbilo, te je zatraženo mišljenje Vijeća ministara BiH.Prijedlog Milorada Dodika da se Ambasada BiH u Izraelu premjesti iz Tel Aviva u Jerusalem odbijen je preglasavanjem 2:1.

S druge strane, kao odgovor je uslijedio prijedlog da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo. Za su glasali Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je Milorad Dodik bio protiv.

“Ova dva pitanja nisu ista. Dodik je svoj prijedlog stavio zato što on tako smatra, dok je Kosovo za većinu svijeta nezavisna država”, kazao je Željko Komšić nakon sjednice Predsjedništva.

“Dodik će pokušati poduzeti korake kojima će to spriječiti, sada je dva prema jedan. Kosovo je nezavisna država, to je realnost i od toga ne treba bježati. Šta Dodik može, izaći pred NSRS i srbovati, to je sve što će Dodik uraditi”, kazao je Komšić.

Što se tiče osporavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik u entitetu RS, Komšić je kazao kako se sada ide pravnim putem jer se tu radi o kršenju ljudskih prava.

Na novinarsko pitanje da li se razgovaralo o jučerašnjoj Dodikovoj posjeti Zagrebu, Komšić je odgovorio da nije, jer za to nema mjesta u Predsjedništvu s obzirom da je Dodik u Zagrebu bio kao predstavnik Srba, kako je saopšteno iz kabineta Zorana Milanovića.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts