Obilježena 22. godišnjica oslobađanja bihaćke mjesne zajednice Sokolac

U bihaćkoj mjesnoj zajednici Sokolac danas je dvadeset drugi put za redom održana tradicionalna manifestacija kojom mještani ove mjesne zajednice, ali i građani Bihaća, obilježavaju godišnjicu oslobađanja naselja ratne 1995.godine. Dvadeset dvije godine od oslobođenja, prisutni su se prisjetili ratnih dešavanja i herojske borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH i policije R BiH na oslobađanju ovog bihaćkog prigradskog naselja.

Tim povodom o samoj operaciji osobađanja Sokoca i podplješevičkih sela , prisutnima je govorio Senad Šarganović, ratni komadant 501.Slavne brigade. On je istakao da su oslobađanjem Sokoca i ostalih podplješevičkih sela stvorene pretpostavke da branioci Bihaća krenu u oslobodilačke akcije koje su potom uslijedile tokom 1995.

„Tada smo pokazali veliku hrabrost i požrtvovanje i pobijedili daleko jačeg neprijatelja i stoga danas 22.godine poslije ovih velikih pobjeda mi svi zajedno moramo biti daleko jedinstveniji kako bi smo odbranili našu državu u miru „- kazao je Šarganović.

Ističući da se datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata moraju obilježavati kako bi mlade generacije znale kako se časno branila država BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da sjećanje na sve branioce grada Bihaća i njihovu borbi trebaju biti prisutni kod svih građana , a ne samo od datuma do datuma.

„Hvala borcima 5.korpusa, HVO i policije na zajedničkoj borbi i časnom i poštenom odnosu prema odbrani grada Bihaća i države BiH. Međutim, i danas opet moraju te vrijednosti biti izražene kako bi smo osnažili našu državu i kako bi vratili vjeru u pravdu i poštenje „-istakao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts