Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH

U Sarajevu je jutros počelo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom 1. marta delegacije državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, kao i boračkih organizacija i drugih građana će na spomen-obilježjima odati počast braniocima Bosne i Hercegovine. Delegaciju su između ostalih sačinjavali i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Salko Bukvarević, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i niz drugih.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je cvijeće na mezarju Kovači, a potom je posjetio Spomen-obilježje Vječna vatra te odao počast i na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Čestitajući Dan nezavisnosti svim patriotima Bosne i Hercegovine član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je za Fenu da je 1. mart jedan od najvećih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH kada se “svaki put nanovo trebamo sjetiti pitanja na koja smo tog dana pozitivno odgovorili”.

– Dakle, mi smo za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu – državu ravnopravnih građana i naroda u njoj. Za taj cilj se treba nastaviti boriti na svakom pedlju ove zemlje da svaki građanin, pripadnik svakog naroda istinski bude ravnopravan – kazao je Izetbegović.

Nakon izglasavanja nezavisnosti, podsjeća, BiH je brutalno napadnuta, pale su mnoge žrtve, a sve je kulminiralo genocidom.

– To nas posebno obavezuje da se zaista izborimo za nezavisnu državu gdje žive ravnopravni ljudi – poručio je on u izjavi za Fenu nakon što je položio cvijeće i odao počast šehidima na mezarju Kovači.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović bit će domaćini prijema povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH koji će biti upriličen večeras u zgradi Predsjedništva BiH.

Related posts