Zemlje koje su među prvima priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina danas obilježava 25. godišnjicu referenduma o nezavisnosti na kojem se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za stvaranje nezavisne države.

Na referendum, koji je održan na današnji dan 1992. godine, izašlo je 64,3 procenta građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,4 posto. Tako je 1. mart ostao upisan u historiji Bosne i Hercegovine kao jedan od najvažnijih datuma.

Pojedine zemlje u svijetu priznale su nezvsnost Bosne i Hercegovine čak i prije održanog referenduma. Prva je to učinila Bugarska. Bilo je to 14. januara 1992. godine, otkada su dvije države u prijateljskim odnosima.

Bugarsku su u priznavanju BiH slijedile brojne države, a već tokom ratne 1992. godine BiH je priznalo još 75 zemalja.

Među tim zemljama bile su i neke susjedne i regionalne zemlje kao što su: Hrvatska, Albanija, Grčka, Mađarska, Makedonija i Slovenija.

Nezavisnu Bosnu i Hercegovinu tokom 1992. godine priznali su i: Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Bahrain, Bangladeš, Bjelorusija, Belgija, Brazil, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kuba, Danska, Egipat, El Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Indija, Indonezija, Iran, Irska, Italija, Jamajka, Jordan, Kazahstan, Kuvajt, Latvija, Liban, Lihtejnštajn, Libija, Litvanija, Luksemburg.

Našu zemlju te ratne godine priznale su i: Malezija, Mauritanija, Moldavija, Maroko, Holandija, Novi Zeland, Niger, Norveška, Oman, Pakistan, Palestina, Peru, Filipini, Poljska, Katar, Rusija, Saudijska Arabija, Singapur, Slovačka, Španija, Šri Lanka, Sudan, Švedska, Švicarska, Tajland, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Vatikan i Venecuela.

Related posts