Obilježavanje 25. godišnjice bitke za Vukovar: Sjećanje na žrtve Grada heroja

Pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta” u petak će se obilježiti 25. godišnjica bitke za Vukovar i okupacije tog grada, a centralni događaj bit će tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara, a u kojoj će učestvovati brojni branitelji i gosti te državni vrh Hrvatske.

Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama prestao je 18. novembra 1991. godine.

Bitka za Vukovar je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada koja je završena porazom branitelja, uz velike gubitke napadača, te velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubistvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitki je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi, branitelja i civila.

Kolona sjećanja ide starom trasom

Kolona sjećanja iz vukovarske bolnice ove godine ide starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz središte Vukovara preko mosta Jean-Michel Nicoliera, te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državne i druge delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće.

Povorku će predvoditi svi vukovarski branitelji, a ne samo pripadnici 204. vukovarske brigade, objavili su organizatori, jer grad su branili brojni branitelji, pripadnici 204. brigade, ali i dragovoljci HOS-a, MUP-a i drugih postrojbi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pozvao je sve domoljube da dođu u grad heroj i dostojanstveno odaju počast vukovarskim žrtvama. Očekuje se 30-tak raznih komemorativnih programa kojima se želi u prigodi 25. obljetnice posebnu pozornost pridati obiteljima zatočenih i nestalih, kao i braniteljima Vukovara.

Za braniteljske udruge koje su prijavile dolazak svojih članova u Vukovar preko hrvatskog Ministarstva branitelja organiziran je poseban vlak koji kreće sa zagrebačkog glavnog kolodvora.

Počast žrtvama Vukovara odat će se na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a na njemu su, po posljednjim podacima, pokopana 423 hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava rata, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova porodica poginulih hrvatskih branitelja.

Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. Po podacima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, još se traga za 291 nestalih Vukovaraca.

Vladina pomoć Vukovaru

Hrvatska vlada je u četvrtak u Vukovaru održala sjednicu koja je gotovo u potpunosti bila posvećena Vukovaru i obilježavanju 25. godišnjice pada grada. Na njoj su potpisani razni sporazumi vezanih uz obnovu komunalne infrastrukture, a jedan od njih je i sufinanciranje obnove vukovarskog Vodotornja s 18 miliona kuna.

Vlada je također osnovala Povjerenstvo za proglašenje Grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta, čime bi se uvažila i potvrdila posebnost Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti. Odalo bi se priznanje podnesenim žrtvama stanovnika i branitelja Vukovara iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva na području vukovarskog Podunavlja tijekom Domovinskog rata, a ujedno bi se u budućnosti izbjegla bilo kakva politizacija koja dodatno opterećuje stradalnike i branitelje.

U subotu, 19. novembra, odaje se počast žrtvama Borova naselja, a u nedjelju, 20. novembra, prisjeća se žrtava srpskih koncentracijskih logora i žrtava masovne grobnice na Ovčari, mjestu gdje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su nakon sloma obrane Vukovara pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba odveli iz vukovarske bolnice i pogubili na Ovčari.

Related posts