BiH postaje zemlja starih: Već deset godina više osoba umre nego što se rađa

Bosna i Hercegovina gotovo deset godina ima negativan prirodni priraštaj što znači da više stanovništva umire nego što se rađa, rečeno je na radionici za medije iz Bosne i Hercegovine koje su organizirale Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Komunikacijska grupa UN-a u Tesliću.

Ukazano je na podatak da se u ukupnom stanovništvu udio onih od 0 do 15 godina sve više smanjuje, te da se povećava udio starih, odnosno pripadnika treće životne dobi.

– U Bosni i Hercegovini već možemo govoriti o ozbiljnom demografskom deficitu – upozoreno je tokom akupa.

Zabrinjavajući je i podatak da je prema istraživanjima UN Women svaka druga žena u Bosni i Hercegovini preživjela neki oblik nasilja. Uglavnom se, kako je navedeno, radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom i ekonomskom nasilju.

Istaknuto je kako se u medijima u Bosni i Hercegovini uglavnom izvještava o fizičkom i seksualnom nasilju nad ženama, ali ne i o psihičkom i ekonomskom nasilju koje je itekakao prisutno.

U Bosni i Hercegovini naglašeno je postoji devet sigurnih kuća koje djeluju pri nevladinim organizacijama, od čega dvije nemaju novaca za daljnji smještaj žena koje trpe neki od oblika nasilja.

Rečeno je kako se 25. novembra obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kada otpočinje i manifestacija 16 Dana aktivizma u okviru koje se želi povećati stepen svijesti u javnosti da se svi aktivnije uključe u borbu protiv nasilja nad ženama.

Ujedinjene nacije su postavile 17 ciljeva koji bi se trebali realizirati do 2030. godine koji imaju za cilj učiniti svijet boljim mjestom za život, prenosi Anadolija.

Glavni segmenti odnose se zapravo na stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta bez siromaštva, svijet u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti u kojim niko nije zaboravljen, te svijeta u kojem razvoj potiče očuvanje okoliša.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Komunikacijska grupa UN-a organizirala je radionicu za medije iz Bosne i Hercegovine u želji da promovira ključne koncepte i značaj ciljeva održivog razvoja.

Iz Komunikacijske grupe UN-a u BiH navode kako razumijevanje važnosti svake od navedenih tema ne bi bila moguća bez adekvatne podrške predstavnika i opredstavnica medija. Među učesnicima medija iz cijele BiH su i predstavnici Anadolu Agency (AA) Regionalnog ureda za Balkan.

Related posts