Novogodišnja prevara: Turistička agencija nestala, Bosanci ostali bez para

Agonija Bosanaca koji su krajem prošle godine putem stranice eKupon uplatili novac za novogodišnje putovanje u aranžmanu njemačke turističke agencije JoyTrip Holidays na Kipar i u Tursku, na koje nikada nisu otišli, još traje.

Iako im je rečeno da će im novci za putovanje koje je navodno otkazano iz tehničkih razloga odmah početkom 2018. godine biti vraćeni, to je sve neizvjesnije, a nezadovoljni građani sve su sigurniji da se radi o već unaprijed i dobro isplaniranoj prevari.

Nakon što je Faktor ranije pisao o putnicima koji su samo dva dana pred polazak dobili hladan tuš uz obavještenje da neće ići na dugoočekivani doček Nove godine na Kipar i u Antalyju, javilo nam se još nekoliko čitatelja izražavajući nezadovoljstvo organizacijom i potezima menadžmenta stranice eKupon putem koje su i rezervisali novogodišnje aranžmane.

Agenciji ni traga

– Moji prijatelji ranije su išli na putovanje koje je organizovala ova agencija. Upozorili su me da su dobili samo pet dana prije putovanja avionske karte i da im je let pomjeren za jedan dan, ali im je generalno putovanje prošlo uredu. Kada sam vidjela da i mi ne dobijamo karte pred put, nekoliko puta sam zvala eKupon gdje su me uvjeravali da će sigurno sve biti uredu i da ćemo dobiti karte. Dva dana pred polazak su mi rekli da ćemo tu noć dobiti e-mail sa kartama. Zaista, dobili smo e-mail, ali u njemu nije bilo nikakvih karti, već informacija da su putovanja otkazana zbog tehničkih razloga. S obzirom na to da smo već uzeli godišnje odmore i sve isplanirali, tražili smo da nam nađu neko drugo putovanje, ali su rekli da to ne mogu – priča čitateljka Faktora (identitet poznat readakciji), koja je bila u grupi od petero ljudi koji su uplatili ovo putovanje.

Iz eKupona su joj rekli da se strpi nekoliko dana te da će im pare biti vraćene (ukupno oko 2.200 KM), ali i nakon više od dvije sedmice novac nisu dobili.

– Stalno zovem eKupon i konstantno mi istu priču pričaju, da nije do njih, da su oni samo posrednici i da su i oni kao i mi u istoj situaciji, jer nemaju nikakvu povratnu informaciju od njemačke agencije, te da su i oni prevareni. Međutim, oni ne mogu biti u istoj situaciji kao mi, nikako. Trebaju nam iz svog budžeta vratiti pare, ipak smo preko njih uplatili ovo putovanje i trebali su znati sa kakvom agencijom posluju – tvrdi nezadovoljna Bosanka, objašnjavajući da je šokirao i odgovor uposlenice eKupona da tek pripremaju tužbu.

– Ne znam šta toliko rade, kada još nisu predali tužbu. Još tvrde da ništa ne mogu dok ne dobiju novac od agencije, a agencija im se ne javlja. I ja sam zvala direktno tu njemačku agenciju na brojeve koje sam našla na internetu, ali bezuspješno, slala sam im i mailove, ali niko mi nije odgovorio – ističe čitateljka.

Isto je pokušavalo i ostalih oko 80 nesuđenih putnika, međutim niko nije imao više uspjeha. Nezadovoljni reakcijom eKupona oformili su grupu na Facebooku i pozivaju i ostale prevarene građane koji se još nisu učlanili da se pridruže kako bi zajedno mogli lakše reagovati. Za danas su zakazali i sastanak na kojem će dogovoriti detalje kolektivne tužbe protiv eKupona i njemačke agencije JoyTrip Holidays.

Ipak, problem je kako se čini, u tome što je navedena agencija poput duha nestala preko noći. Njihov profil na Facebooku je izbrisan, web stranica sadrži samo osnovne i površne podatke poput e-mail adrese i broja telefona koji su nedostupni, dok, kada se na stranici Google maps ukuca navedena adresa poslovnog sjedišta ove agencije, zapravo prikaže neka privatna kuća u klasičnom njemačkom prigradskom naselju.

Najizvjesnije je i da agencija zapravo nigdje nije ni registrovana.

eKupon se ogradio

Iz eKupona su ranije za Faktor izjavili da su zatečeni ovakvim razvojem događaja te da ulažu sve napore da nijedan korisnik ne bude oštećen.

Također su se ogradili od odgovornosti za ovakav ishod, pojasnivši da nisu “organizator putovanja i nisu odgovorni za bukiranje avionskih karata, smještajnih kapaciteta niti ostalih sadržaja koji se nalaze u agencijskom aranžmanu, nego samo pružaju marketinške usluge partneru Joytrip Holidays agenciji”.

– Sve uplate izvršene preko eKupon doo uredno su i na vrijeme proslijeđene poslovnom partneru Joytrip Holidays koji se obavezao da će avionske karte za putovanje stići najkasnije do 27.12.2017. godine, no to se, iz nama nepoznatih razloga, nije desilo. Ukoliko želite više informacija, molimo Vas da se obratite agenciji Joytrip Holidays – naveli su za Faktor iz eKupona.

Izvor: Faktor

Related posts