Novi Trumpov šamar Srbiji: SAD ostaje privržen podršci Kosovu

Američki državni sekretar Rex Tillerson se pismenim putem obratio građanima Kosova povodom devete godišnjice nezavisnosti te države, a sadržaj obraćanja se sigurno neće svidjeti susjednoj Srbiji koja je od nove američke administracije, predvođene predsjednikom Donaldom Trumpom, očekivala drugačiji pristup pitanju otcjepljenja i nezavisnosti Kosova.

Pismenu čestitku u nastavku prenosimo u cijelosti:

– U ime predsjednika Trumpa i američkog naroda, zadovoljstvo mi je čestitati građanima Kosova na devetoj godišnjici nezavisnosti koju obilježavate 17. februara.

SAD cijene snažno prijateljstvo sa Kosovom, zasnovano na zajedničkim težnjama za stabilnosti, mirom i prosperitetom za sve građane. Pozdravljamo napredak Kosova u razvoju demokratskih multietničkih institucija u proteklih devet godina. U 2016. godini su SAD sa zadovoljstvom svjedočile prvoj zlatnoj olimpijskoj medalji za Kosovo i prvoj godini nastupa kosovske fudbalske reprezentacije pod okriljem FIFA-e. Radujemo se daljem napretku Kosova u jačanju vladavine prava, borbe protiv terorizma i gradnje pozitivnih odnosa sa komšijama i ostatkom svijeta.

SAD ostaju privržene podršci Kosovu na tom putu i nastavit ćemo raditi sa liderima i narodom Kosova u potrazi za mirom i stabilnošću.

/faktor.ba

Related posts