Bingo kupuje Alta Shopping Center u Sarajevu

Sarajevski Alta Shopping Centar postat će dio bosanskohercegovačkog trgovačkog lanca Bingo, nezvanično saznaje Klix.ba.Konačno preuzimanje trgovačkog centra od austrijskih vlasnika trebalo bi da izvrši bh. trgovački lanac Bingo iz Tuzle, a sve što preostaje nakon dogovorenih detalja jeste i zvanično potpisivanje ugovora, kada će biti objavljeno više detalja.

Tržni centar Alta se prostire na blizu 24.000 kvadratnih metara. Smješten je na Marijin-Dvoru, atraktivnom dijelu centra Sarajeva, koji je doživio procvat u posljednjih nekoliko godina, a zahvaljujući između ostalog i izgradnji Alta Shopping Centra.

Ipak, nakon otvorenja u decembru 2010. godine ubrzo kreću prvi problemi. Nakon 10 mjeseci dug za električnu energiju dostigao je 126.000 konvertibilnih maraka te je zbog toga tržnom centru ugašen dovod električne energije.

Dotadašnji vlasnik tržnog centra Tie Sosnowski nestao je iz Bosne i Hercegovine, a upravljanje je preuzela Addiko (bivša Hypo) banka. Godinu dana nakon problema u vezi sa strujom počeli su protesti predstavnika građevinskih firmi koji su tvrdili da im je tadašnji vlasnik Alte dugovao dva miliona konvertibilnih maraka.

Alta je zbog poteškoća koje je imala nekadašnja Hypo banka stavljena na prodaju 2015. godine, a trenutno je pod upravljanjem austrijskog fonda Centrice.

Related posts