Njemačka: Otac i sin iz BiH, vlasnici firme, ostali dužni 1,5 miliona eura za doprinose

Na Privrednom krivičnom odjeljenju Regionalnog suda u Stuttgartu održan je proces protiv oca i sina iz BiH, vlasnika firme za električne instalacije u njemačkom Marbachu, suđenje koje su mediji u ovoj zemlji nazvali “zamršenim”.

Oni su optuženi da godinama nisu uplaćivali doprinose za socijalno-penziono osiguranje za 94 radnika čime su njemačkom Fondu nanijeli štetu od 1,5 milion eura, izvještava Stuttgarter Zeitung.

Prema optužnici, otac i sin su za svoj biznis pronašli “rupu u zakonu”, malo poznati sporazum između Njemačke i BiH iz 1995. godine, još dok je našoj zemlji bjesnio rat. Taj sporazum je predviđao da radnici firmi iz ratom pogođene BiH lakše dolaze do posla u Njemačkoj.

“Sjedište kompanije bilo je u Marbachu, a ne u Bosni i Hercegovini. Gotovo sve građevinske radove obavljali su u Njemačkoj i zato su radnici bili podložni socijalnom osiguranju”, bila je ključna tačka optužnice.

Osim toga, otac i sin optuženi su da su njemačke imigracione organe doveli u zabludu lažnim informacijama na temelju kojih su dobili dugoročne dozvole boravka za neke od zaposlenih. U optužnici su bila 122 predmeta, prekršaji počinjeni su u periodu od 2010. do 2014. godine.

Mediji pišu da je prvooptuženi, 58-godišnji Bosanac, tokom rata u našoj zemlji izbjegao u Njemačku i zaposlio se u Stuttgartu. Poslije rata vratio se u BiH, no u zemlji koja se još oporavljala nije mogao razviti dobar biznis.

Zato se još jednom vratio u Njemačku gdje je sa sinom osnovao firmu. Ubrzo je ova firma ugašena, ali otac i sin osnivaju još jednu kompaniju – Društvo s ograničenom odgovornošću (GmbH).

Firma je uspješno poslovala na ugradnji električnih instalacija na gradilištima sve dok nije otkriven slučaj koji je tužilaštvo nastojalo dokazati.

Međutim, zamršen slučaj i nedostatak jasne procjene organa penzijskog osiguranja stavili su optužnicu na klimave noge.

S obzirom na to da su otac i sin imali 200.000 eura na bankovnim računima, Pretresno vijeće je ponudilo da optuženi plate pomenuti iznos. Vlasnici firme su prihvatili prijedlog i kupili slobodu za 200.000 eura koje će uplatiti u državnu i kasu neprofitnih organizacija.

Related posts