Njemačka organizacija „Arche for Dogs“ pomaže Veterinarskoj stanici Bihać

Veterinarsku stanicu u Bihaću posjetili su predstavnici njemačke nevladine organizacije „Arche for Dogs“ koji s ovom zdravstvenom ustanovom za zaštitu zdravlja životinja surađuju i realiziraju projekt „Trace sistem izvoza pasa iz azila u Bihaću u zemlje Europske unije“. Ova organizacija Veterinarskoj stanici pomaže u izvozu i udomljavanju pasa u europske zemlje a za pse u azilu mjesečno donira i do tonu i po hrane, te dodatno oprema za Veterinarsku stanicu.

Prošireni kapaciteti

-Azil za pse malog je kapaciteta i raspolaže s tek tridesetak boksova čiju je izgradnju financirala Gradska uprava Bihaća a njegov preostali dio je adaptiran kao stacionar u Veterinarskoj stanici kojim su prošireni kapaciteti. Dnevno u Azilu boravi oko stopedeset pasa koje redovno kastriraju i steriliziraju kako bi ih udomili ovdašnji i građani zemalja EU. Ovim je prilično smanjen broj napuštenih pasa, kazao nam je Zekerijah Alagić, direktor Veterinarske stanice Bihać. -Uz pomoć naših partnera već zanjih godinu dana u kontinuitetu udomljavamo pse lutalice a za izvoz i udomljavanje pasa u zemljama EU morali smo ispuniti određene stroge predradnje, ispuniti iznimno složene uvjete da bi promet živih životinja, napuštenih pasa bio moguć u zemlje Europske unije i puno je složeniji nego bilo kakve druge robe ili izvozi. Mi smo zahvaljujući našim dobrim domaćinskim odnosima i dobrom saradnjom s ovim organizacijama već u kontinuitetu svaki mjesec uspjeli izvesti petnaest do dvadeset pasa mjesečno. Nekad je to bilo i više i nadamo se da ćemo u budućnosti imati i veći broj pasa koji se izvoze, kaže Alagić.

Propisno transportovati

Napuštene pse potrebno je njegovati, uredno vakcinisati i označavati kako bi se propisno transportovali uz dozvole agencija koje sarađuju s Veterinarskom stanicom. Ako uzmemo u obzir da jedan par u deset godina proizvede sedamdeset pet hiljada pasa, nije beznačajno da Veterinarska stanica Bihać u toku godine u EU može izvesti oko hiljadu pasa. -Ovdje u BiH dolazimo još od 2014. godine u posjetu azilu za pse na Gorjevcu. Veterinarsku stanicu financiramo kroz program kastracije i sterilizacije pasa lutalica, doniramo hranu kojom se hrane psi u azilu, te pripomažemo prilikom saniranja ozljeda pasa, kaže Valeri Džordž iz „Arche for Dogs“ u njemačkoj pokrajini Bremen. Iz Veterinarske stanice u Bihaću pozvali su građane koji vole životinje da im se obrate kako bi neke od njih udomili i tako im pružili sigurno utočište.

reprezent

Related posts