Njemačka bi na sljedećem samitu mogla blokirati napore Ukrajine da se pridruži NATO-u

Neimenovani izvor je za britanski Telegraph kazao da će na predstojećem samitu u Vilniusu Njemačka insistirati na odlaganju ukrajinskog pristupanja NATO-u zbog straha da bi taj potez mogao odvesti savez u rat s Rusijom.

On je naveo kako će Njemačka iskoristiti godišnji samit da bi pozvala i druge da se fokusiraju na sigurnosna jamstva, a ne na prijedloge za članstvo.

“Berlin je nepokolebljiv u pogledu mogućnosti da odmah ponudi članstvo”, rekao je izvor za The Telegraph i dodao da Berlin ne želi da vidi kako Vladimir Putin potencijalno testira Član 5.

Prema članu 5. klauzule NATO saveza, svaka država članica koju napadne vanjski agresor ima pravo zatražiti vojnu intervenciju od ostalih saveznika.

Američki predsjednik Joe Biden, govoreći o zabrinutosti Njemačke, nedavno je rekao da želi izbjeći situaciju u kojoj smo “svi u ratu s Rusijom”.

Biden je tada naglasio i poručio da Ukrajina “nije spremna” za članstvo u NATO-u i da će to “potrajati”. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan slično je poručio, kazavši da ne žele započeti Treći svjetski rat.

“Ukrajina se neće pridružiti NATO-u nakon ovog samita”, kratko je naveo Sullivan.

Podsjećamo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postepeno je pojačavao svoju kampanju za ulazak Ukrajine u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju prošle godine.

Zelenski je pozvao je 31 državu članicu NATO-a da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine, kako bi se njegova zemlja mogla po ubrzanoj proceduri pridružiti savezu.

Njemačka i Sjedinjene Američke Države upozoravale su više puta da bi članstvo Ukrajine moglo eskalirati u aktivni rat između NATO-a i Rusije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je često tvrdio da je širenje NATO-a prema ruskim granicama u protekle dvije decenije bio ključni faktor u njegovoj odluci da napadne Ukrajinu.

Izvor: Klix.ba

Related posts