Nije kupovala baš ništa godinu dana i uštedjela 50.000 KM

Žena iz Londona Michelle McGagh uštedjela je 22.000 funti (oko 50.000 KM) nakon što je odlučila da godinu dana neće ništa kupovati.

Počela je drugačije razmišljati o trošenju novaca 2013. godine kada joj se kuća našla pod hipotekom, piše Telegraph.

Na internetu je pronašla stranicu o danu u Americi na koji se ljude poziva da ne idu u kupovinu.

– Počela sam razmišljati o tome da li bih ja mogla cijelu godinu ne kupovati ništa. Zaključila sam da bi to za moj novčanik učinilo čuda. Ranije sam radila planove trošenja, ali oni bi uvijek propali kada bih “neplanirano” opet otišla u izlazak – kaže Michelle.

Novac je trošila samo na hipoteku, račune, osiguranje i donacije. Mjesečno na to potroši skoro 6.000 KM. Sedmično na hranu i higijenske potrepštine daje malo više od 100 KM.

– Svega ostalog sam se odrekla. Godinu dana nisam išla u kino, izlaske, nisam jela u restoranima, nisam kupovala novu odjeću, nisam platila odmor, već smo muž i ja spavali na plažama, ispisala sam se iz teretane i nisam kupovala nikakve slatkiše niti hranu koju ne trebam – kaže Michelle koja ne troši novac na prijevoz već se vozi biciklom.

– Odlučila sam da više neću kupovati nepotrebne stvari. Sretna sam kada provodim vrijeme s ljudima koje volim i ako imam dodatnog novca, radije ću ga potrošiti na porodicu i prijatelje – kaže Michelle.

Related posts