(Ne)sretna priča bh. radnika u Norveškoj: Od štetnog ugovora do plaće veće od 5.000 KM

Da su radnici iz BiH itekako zanimljivi inostranim kompanijama pokazuje primjer bivših radnika “UMEL Dalekovodmontaže” iz Tuzle. Otkako je u ljeto prošle godine 21 radnik iz Tuzle otišao u Norvešku, dešavalo se mnogo toga čime se bavila i policija u ovoj skandinavskoj zemlji, a rezultiralo je ugovorima sa norveškom kompanijom “Valard” za radnike i krivičnom prijavom protiv tuzlanskog UMEL-a.

Cijela priča krenula je tako što je kanadska kompanija “Valard”, putem svoje firme kćerke “Valard Norway AS”, skolopila ugovor sa “UMEL dalekovodmontažom” iz Tuzle, s ciljem angažiranja radnika iz BiH na poslu izgradnje dalekovoda u Norveškoj. “Valard” je posao dobio od norveške državne kompanije “Stattnet”, koja je ekvivalent našeg Elektroprijenosa. Riječ je o poslu vrijednom više stotina miliona eura, a za to je bilo potrebno angažirati stručne radnike.

Krivične prijave

UMEL je osigurao 21 radnika i za svakog od “Valarda” dobijao 700 eura mjesečno na ime troškova. Međutim, UMEL je prije odlaska u Norvešku sa svim radnicima sklopio ugovore i obavezao ih da pola svoje neto plaće, koja je iznosila oko 5.000 KM, svakog mjeseca daju UMEL-u. Ugovorima, od kojih je jedan u posjedu Faktora, precizirano je da radnici isplate garantiraju svojom ličnom imovinom. Norvežani su saznali za ugovore i nastao je problem, koji je rezultirao da radnici UMEL-a postanu radnici “Valarda”.

“Valard” je sve prijavio norveškoj policiji, koja je u novembru prošle godine odbacila prijavu. “Valard” je zatim u martu 2018. godine UMEL prijavio Kantonalnom tužilaštvu TK i ta se prijava trenutno istražuje.

– Na osnovu krivične prijave koju je kompanija Valard iz Norveške dostavila protiv odgovornih lica i kompanije UMEL dalekovodmontaža d.o.o Tuzla u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona je u maju 2018. godine formiran predmet. U ovom predmetu će u narednom periodu biti izvršene sve potrebne provjere prijavljenih radnji kako bi bili u mogućnosti donijeti tužilačku odluku i utvrditi ima li ili nema osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo – potvrđeno je za Faktor u Tužilaštvu.

Direktor UMEL-a Nedžad Aščerić kaže da nije znao da su Norvežani podnijeli krivičnu prijavu, jer ga do sada od bh. istražnih organa niko nije kontaktirao. On ne negira sadržaj ugovora, kojim su se radnici obavezali da će davati polovinu svojih primanja UMEL-u, ali za to ima objašnjenje.

Bitka na tržištu

– Mi smo sve s radnicima raspravili i norveško tužilaštvo je zaključilo da nema krivičnog djela. Neki radnici su uplatili dio novca, a mi smo im sve vratili. U suštini se svelo na uzimanje i krađu naših radnika – kaže Nedžad Aščerić.

On navodi da je Norvežanima objasnio zašto su ti novci trebali ostati u UMEL-u.

– Ti radnici nisu napuštali naše preduzeće, nego su išli u Norvešku da rade na kraći period od pet-šest mjeseci. Kod nas su bili prijavljeni i dobijali su plaće. Osigurali smo im alate, prijevoz… – pojašnjava Aščerić.

On tvrdi da u UMEL-u više nema takvih ugovora, ali da više nikome ne ustupa svoje radnike te da “ne ide nigdje gdje ne može firma”, pa stranci moraju tražiti radnike ponaosob.

– Praktički je ovo bitka na tržištu. “Valard” se plaši nas i na evropskom tržištu. Uzeli su nam radnike, a uz to hoće i da nas unište krivičnom prijavom. Te radnike što su otišli ja sam “pravio” po šest-sedam godina. Slali smo ih u Ameriku na obuku i na rad. Očito da je “Valardu” sve vrijeme bio cilj da nam uzme radnike i usput nas uništi kao konkurenciju. Na tom poslu, pored ljudi, izgubili smo ugovor i zaradu i zbog toga prošlu godinu bili u gubitku – zaključuje Aščerić.

Radnici imaju posao u Norveškoj, “Valard” radnu snagu, a UMEL novu poslovnu politiku. Da li je to kraj priče, odlučit će Kantonalno tužilaštvo TK.

Related posts