NES osmislio, SDP realizirao: Vlada USK prevarila sindikate prosvjetnih radnika - jedini ostali bez povećanja plaća

“Usvajanjem odluka o povećanju plaća izabranim zvaničnicima, uposlenicima kantonalnih organa državne službe i organa sudske vlasti, uz pozivanje na odredbe kolektivnog ugovora koje dozvoljavaju mogućnost povećanja plaća zbog otežanih uvjeta rada, Vlada Unsko-sanskog kantona demonstrirala je licemjeran odnos prema prosvjetnim radnicima, koji očito od aktuelnog saziva Vlade USK mogu očekivati samo  deklarativnu podršku.

Vladu Unsko-sanskog kantona obavještavamo da su, uz povećanje životnih troškova, uvjeti rada otežani svim građanima našeg kantona, uključujući i prosvjetne radnike koji su proteklih godinu dana i vlastita sredstva trošili kako bi osigurali odvijanje nastavnog procesa.

Kolektivni ugovor za radnike u obrazovanju definirao je da visina osnovice za obračun plaće ne može biti manja od osnovice izabranih zvaničnika, državnih službenika i namještenika u kantonalnim organima državne službe Unsko-sanskog kantona.

Perfidnim povećanjem boda za obračun plaće Vladinim dužnosnicima, skupštinskim zastupnicima, državnim službenicima i namještenicima, Vlada Kantona je izbjegla obavezu povećanja plaća i prosvjetnim radnicima.

Ovakvim postupkom doveden je u pitanje kredibilitet trenutnog saziva Vlade USK za buduću komunikaciju sa socijalnim partnerima iz svih segmenata društva.

Ispostavilo se da je vezanje visine osnovice u obrazovanju i državnoj službi obična zamka u koju je Vlada gurnula prosvjetne radnike odmah nakon usvajanja budžeta za tekuću godinu.

Posebno nas iznenađuje činjenica da se ovo dešava u trenutku kad resorima finansija i obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu suvereno upravlja SDP, koji se pod uticajem vladajućeg NES-a očito udaljio od svojih osnovnih političkih principa-borbe za radnička prava, kvalitetno obrazovanje, jednakost i  solidarnost”, navodi se u saopćenju Kluba poslanika SDA u Skupštini USK.

Related posts