Nema statistike o tome koliko bh. državljana radi u inostranstvu

Koliko i zbog kojih razloga građani Bosne i Hercegovine napuštaju zemlju niko ne zna, jer se čak i ne vodi ta statistika, što je poražavajuće i što dokazuje da vlasti nemaju politiku u tom segmentu, piše novinska agencija Patria.

Upravo iz ovih razloga državni poslanik Saša Magazinović (SDP) zatražio je od Agencije za rad i zapošljavanje BiH precizne podatke o tome koliki je ukupan broj brisanih iz evidencije zavoda i službi za zapošljavanje u BiH iz razloga zapošljavanja u inostranstvu.

– Što se tiče FBiH, za razliku od RS-a i Brčko Distrikta u šifrarniku Federalnog zavoda za zapošljavanje BiH ne postoji stavka „zaposlenje u inostranstvu“, tako da se taj podataka ne može dostaviti za FBiH. Postoji stavka „preseljenje na područje druge opštine/države i ona se odnosi na lica koja su preselila u drugu opštinu van kantona ili drugu državu, ali ne postoji mogućnost da se razdovje te dvije opcije – kažu iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Magazinović je istakao da je jasno da nemamo adekvatnu politiku niti plan kako zadržati ljude te da je porazno saznanje da BIH nema ovu statistiku.

– Suština mog pitanja upravo je ta da ustanovimo koliko je ljudi otišlo. Ima li gužve ispred Njemačke ambasade ili nema…Šta se dešava, ali očito je da nemamo mehanizme niti adekvatnu politiku spram tog gorućeg problema – kaže Magazinović.

Inače, do ukupnog broja brisanih sa evidencije zavoda i službi zapošljavanja pored kategorije po osnovu zaposlenja postoje i kategorije po osnovu ostalih zakonskih razloga i to sticanje uslova za penziju, uključivanje na redovno školovanje, trajna nesposobnost za rad, smrt, odsluženje vojnog roka, neredovno javljanje, odlazak u zatvor, dobijanje zaposlenja, rad na crno, odbijanje obuke koju organizira agencija, formiranje vlastitog obrta.

U Agenciji trenutno samo raspolažu sa podacima o zaposlenim bh. državljanima u Sloveniji i podacima o zapošljavanju medicinskih radnika na određeno vrijeme u Njemačkoj.

Dakle, Agencija ima podatke o zapošljavanju isključivo ako je osoba dobila posao u inostranstvu posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Related posts