Bužimske “Gazije” Porić i Isaković pušteni na slobodu, određena im mjera zabrane

Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću nije određena mjera jednomjesečnog pritvora kako je to danas zatražilo Tužilaštvo BiH.

Umjesto pritvora, dvojici osumnjičenih za ratne zločine određena je mjera zabrane kretanja.

Tužilaštvo BiH je danas da će zatražilo od Suda BiH određivanje pritvora za Isakovića i Porića zbog postojanja opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Podsjećamo, uhapšeni pripadnici bužimskih “Gazija”, Nisvet Porić i Safet Isaković pušteni su na slobodu nakon što su prije dva dana uhapšeni od pripadnika SIPA-e, zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom, Isaković kao komandir, a Porić kao pripadnik, Interventnog diverzantskog voda ‘Gazije’ u sastavu 505. brigade 5. korpusa Armije RBiH i terete se da su u julu 1995. godine na području Bosanske Krupe počinili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS.

Osumnjičeni se terete da su lično, sa drugim vojnicima počinili ubistvo tri zarobljenika VRS, koji su se prethodno predali i od kojih je jedan bio ranjen, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Nisvet Porić zvani Cvrle bio je ratni komandant jedinice “Gazije”, koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade, kao i Safet Isaković zvani Džidžo koji je i nosilac najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”.

Pripadnici 505. viteške brdske brigade istakli su se u mnogobrojnim bitkama protiv VRS i Abdićevih pristalica, posebno u bici Breza ‘94 u kojoj su zaustavili napad velikosrpskih snaga na tzv. “bihaćki džep”.

klix.ba

Related posts