Nastavljeno suđenje u predmetu Radončić i drugi: Tužilaštvo završilo prezentiranje presretnutih razgovora

Nastavljeno je suđenje u predmetu Radončić i drugi. Nakon što je državno tužilaštvo završilo prezentiranje presretnutih razgovora i SMS-ova, navedene dokaze prokomentarisao je i Fahrudin Radončić. Svjedočila su dva službenika SIPA-e, koja su govorila o naredbama za presretnute razgovore i razmijenjene poruke.

Radončić je, između ostalog, još jednom ponovio da mu je kompletan sudski postupak montirao Bakir Izetbegović i da ne vidi ništa sporno u komunikaciji s tadašnjom urednicom Avaza Indirom Ćatić, jer je to regulisano konsultanskim ugovorom koji Radončić ima s Avazom. Što se tiče objavljivanja intervjua Radončića u jednoj emisiji, za njega je potpuno normalno nazvati novinara radi autorizacije izrečenog.

Elvira Stanojlović, tužiteljica državnog tužilaštva koja je sa Suadom Pašić preuzela predmet nakon suspenzije Bože Mihajlovića, istakla je da je Radončićevo komentarisanje dokaza nekorektno, jer se nijedna poruka ili poziv ne mogu komentarisati pojedinačno, već kao cjelina s drugim pozivima i porukama koji su tome prethodili.

Nakon obraćanja Radončića i ponavljanja odbrane optuženih da su dokazi nezakoniti, svjedočili su službenici SIPA-e. Prvo se govorilo o naredbama za presretnje razgovora između Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman. Službenica SIPA-e govorila je o dvije naredbe državnog suda i tužilaštva SIPA-i, odnosno jednoj za izvršenje, a drugoj za obustavu praćenja telekomunikacija.

«Kad zaprimim naredbu Suda, ja sačinjavam nalog za presretanje taj radni nalog – nalozi, jer dvije telekomunikacijske adrese su u pitanju – i zajedno s naredbom predajem šefu odsjeka na kontrolu i dalje postupanje», objasnila je Mirnesa Pohara, istražiteljica u SIPA-i.

Njen nadređeni Srđan Pavlović vršio je nadzor nad praćenjem telekomunikacija Fahrudina Radončića i također istakao da se radilo po naredbama državnog suda i tužilaštva. Branilac Radončića je najavio da će Radončić biti svjedok odbrane, ranije je najavljano da će kao svjedok biti pozvan Bakir Izetbegović. Nema odgovora na pitanje koga će odbrana Radončića još pozvati za svjedoke.

«Previše sam rekao, odbrana mora tajiti dokaze koje će koristiti do trenutka kada to mora saopćiti – iz strateških razloga, da se Tužilaštvo ne priprema. Mi ćemo njima ostaviti minimalno vremena», kazao je Asim Crnalić.

Suđenje se nastavlja iduće srijede, kada će svjedočiti tri istražitelja SIPA-e.

federalna.ba

Related posts