Nakon pune 23 godine Fikret Abdić najavio svoj dolazak u Sarajevo

Novoizabrani načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, prema informacijama koje je Klix.ba dobio u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, trebao bi prisustvovati svečanoj ceremoniji dodjele certifikata o preuzimanju načelničkih mandata koja će se sutra održati u Sarajevu.

Ovih dana u medijima se spekulisalo o tome da li će se Fikret Abdić pojaviti na ceremoniji dodjele načelničkih certifikata koju sutra u Sarajevu organizuje Centralna izborna komisija BiH, a prema informacijama koje je naš portal dobio u ovoj instituciji, Abdić bi trebao prisustvovati svečanom događaju.

“Mi smo putem elektronske pošte dobili najavu da će Fikret Abdić biti prisutan na sutrašnjoj ceremoniji”, kazala je za Klix.ba Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a.

Na naš upit kakvi su propisi ukoliko se novoizabrani načelnik Velike Kladuše ipak ne pojavi, Pirić nam je kazala da je, u skladu sa dosadašnjom praksom, moguće da Abdić nekog ovlasti da fizički preuzme dokumentaciju, no da svaki izabrani kandidat lično mora potpisati izjavu o prihvatanju mandata u roku od sedam dana. Također, pojasnila je da je izjavu o prihvatanju mandata moguće i poslati poštom.

“Ne mora značiti da će svi izabrani načelnici prisustvovati sutrašnjem događaju. Pojedini načelnici koji su obnovili svoj mandat već su najavili da neće moći biti prisutni zbog službenih putovanja i drugih ranije preuzetih obaveza”, kazala je Pirić.

Pojavi li se Abdić sutra u Sarajevu, to će biti njegov prvi boravak u glavnom gradu BiH nakon 23 godine i političkog razilaženja sa tadašnjim rukovodstvom Republike BiH, a kasnije i oružanim sukobom sa Armijom RBiH na prostoru Krajine.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH sutra će u Sarajevu uručiti certifikate zvaničnicima koji su izabrani na lokalnim izborima 2. oktobra čime će oni steći uslove da stupe na dužnost. Načelnici i gradonačelnici trebaju dati izjavu o prihvatanju mandata, kako bi što prije bili stvoreni uslovi za konstituisanje lokalnih vijeća.

Na lokalnim izborima, održanim u 130 općina i 10 gradova u BiH, izabrano je isto toliko načelnika i gradonačelnika.

Related posts