Najveći iftar na otvorenom u Beču

Omladina džemata “Bosna” iz Beča i džematski odbor su u subotu u neposrednoj blizini džematskog mesdžida u 16-om bečkom kotaru organizirali iftar na otvorenom (Open Air Iftar), te je ovim povodom dio ulice Hasnerstraße bio zatvoren za saobraćaj, dok je iftaru prisustvovao veliki broj džematlija, prijatelja, zainteresiranih komšija i prolaznika, te ukupno oko 2.000 gostiju.

Program je počeo u 20 sati učenjem Kur'ana, ajetom: “O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali”, prenoseći poruku i cilj organizatora – podstaći na međusobni dijalog, susret i suživot u neposrednom komšiluku džamije i lokalnoj zajednici, pružajući otvorenu ruku svima.

– Čovjek strahuje od onoga što mu je nepoznato, to je razumljivo, te je zbog toga, sada više nego ikada, važno pozvati na međusobni dijalog i upoznavanje kako bismo otklonili barijere i strahove koji nas okružuju i pronašli ono što nam je zajedničko i što nas može povezati kao ljude – izjavio je Dževad Gazibara, predsjednik džematskog odbora.

Jedan od organizatora manifestacije, Edin Grgić, naglasio je da je ramazan mjesec dijaloga.

– Željeli smo iskoristiti iftar i zajedničku večeru na otvorenom sa našim komšijama i džematlijama kako bismo otklonili strahove od drugog i drugačijeg, razbili predrasude koje ovo društvo ima prema muslimanima i ukazali na naše sličnosti i zajedništvo u suživotu jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih – kaže Grgić.

Skupu se se također obratili i predstavnici obližnjih kršćanskih crkava i međureligijskih inicijativa, predstavnici lokalne i pokrajinske politike, kao i predstavnici IZ iz Bosne i Hercegovine.

Related posts