Najveće povećanje izvoza oružja, municije i dijelova za 23,34 posto

Učešće metalske i elektroindustrije Federacije BiH u ukupnom izvozu je 40 posto, a najveće izvozno tržište tog sektora je Evropska unija.

Udruženje metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH napravilo je analizu stanja u ovom sektoru, prema kojoj je metalska i elektroindustrija u 2016. ostvarila izvoz proizvoda u vrijednosti od 2,55 milijardi KM i u odnosu na 2015. bilježi pad od dva posto.

Glavni razlog

– Može se uočiti da je glavni razlog smanjenja izvoza u 2016. smanjeni obim “metala i njihovih proizvoda” za 7,34 posto i “električnih mašina i opreme i njihovih dijelova” za 4,57 posto – kazali su u Udruženju metalske i elektroindustrije PKFBiH.

Analiza pokazuje da pozitivne trendove u izvozu bilježe “mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi i nuklearni reaktori i dijelovi”, čiji se izvoz povećao za 1,97 posto, “vozila i njihovi dijelovi” s povećanjem od 1,65, a najbolje rezultate bilježe “oružje, municija i njihovi dijelovi” za 23,34 posto.

– Bitno je naglasiti da je među 20 vodećih izvoznih proizvoda, devet iz metalskog i elektrosektora. Predviđanja su da će 2017. biti veoma teška, pogotovo što se očekuju izmjene zakonskih rješenja koja su od suštinskog značaja za privredu – navode u udruženju i napominju da se ne smije dozvoliti donošenje zakonskih rješenja koja će dovesti do pada konkurentnosti ovog sektora.

Strana tržišta

U metalskoj i elektroindustriji uposleno je više od 27.000 radnika, a ima oko 1.400 firmi. Više od 90 posto proizvodnje plasiraju na strana tržišta.

Među najvećim problemima u ovom sektoru u Udruženju metalske i elektroindustrije PKFBiH izdvajaju problematiku carinskih bankovnih garancija kod privremenog uvoza i plaćanje carina na uvoz mašina i opreme za unapređivanje proizvodnje.

27.000 radnika

1.400 firmi

90 posto izvoze

Related posts