Najobilnije padavine očekuju se u Krajini: Moguće pokretanje novog klizišta i izlijevanje rijeka

Kako nam je kazala glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač, jutros se vrši pojačano praćenje vodostaja na svim rijekama u BiH. Vodostaj rijeke Save je blago povećan, a s obzirom na prognoze meteorologa, očekuje se da će Sava tokom dana još nabujati.

“Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignut je nivo od 730 centimetara pri kojem se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava. U skladu s odredbama Federalnog operativnog plana, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save donio je rješenje o proglašenju redovne odbrane od poplava na području odžačka Posavina”, kazala nam je Kovač.

Iz FUCZ-a nam dalje govore kako je u Teočaku još na snazi odluka o proglašenju prirodne nesreće.

Kovač nam govori kako je Evropski sistem za upozorenje na poplave – European Flood Awareness System (EFAS) uputio obavijest da su moguće aktivacije klizišta u FBiH 17 i 18. marta.

“Najugroženije područje je sjeverozapadni dio, odnosno slivna područja rijeka Une i Vrbasa”, dodaje Kovač.

Najobilnije padavine danas se očekuju u Krajini, jugozapadu Bosne, kao i sjeveru te sjeveroistoku Hercegovine. Kiša će nastaviti padati i drugog dana vikenda i zadržat će se sve do polovine druge sedmice. Meteorolozi u ponedjeljak i utorak najavljuju i snježne padavine.

Podsjećamo, zbog izlivanja rijeka Une i Sane, jučer je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bosanska Dubica-Kostajnica te na putnim pravcima Prijedor-Bišćani, Blagaj-Radomirovac, Blagaj-Dvorna, Urije-Šuća i Blagaj-Vitasovci.

Saobraćaj je obustavljen i na regionalnom putu Karan-Bosanski Novi zbog aktiviranog klizišta. Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Povremeno jaki pljuskovi i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu otežavaju saobraćaj na većini putnih pravaca u BiH.

Related posts