Najbolji pasoši na svijetu: Bosna i Hercegovina se baš i ne može pohvaliti svojim putnim ispravama

Sa državljanstvom Njemačke i Singapura možete da idete u najveći broj zemalja bez vize, a dobro se na godišnjoj listi passport Index-a kotiraju i ostale evropske zemlje.

Međutim, pasoš Bosne i Hercegovine na ovoj listi kotira dosta loše i od svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, BiH se nalazi na najlošijem, 44. mjestu.

Za one koji vole da putuju po svijetu od velike je koristi ako imaju njemački ili singapurski pasoš jer, prema rangiranju koje donosi “Passport Index” za 2017. godinu, ove dvije zemlje su na prvom mjestu kad je u pitanju bezvizno putovanje po svijetu. Sa njihovim pasošima možete putovati u 159 zemlje svijeta bez da treba da tražite turističku vizu.

Šveđani su na drugom mjestu i njihovi državljani mogu da putuju u 158 zemalja. Treće mjesto dijele Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Na ostalih top deset pozicija su:

4. pozicija: Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Belgija, Austrija, Portugal, Malezija, Japan

5. pozicija: Irska, Kanada

6. pozicija: Grčka, Novi Zeland, Australija

7. pozicija: Island

8. pozicija: Malta, Češka

9. pozicija: Mađarska

10. pozicija: Poljska

Među zemljama bivše Jugoslavije najbolji rejting ima Slovenija koja se nalazi odmah na 11. poziciji, čiji državljani bez vize mogu da putuju u 149 država na svijetu. Hrvatski pasoš je na 15 .mestu, pa tako za državljane Republike Hrvatske bezvizni režim važi za 143 zemlje.

Srbija je na 37. poziciji čiji državljani bez vize prolaze u 112 zemalja svijeta, a tri mjesta iza je Makedonija s mogućnošću putovanja u 107 zemalja svijeta bez vize za njene državljane.

Crna Gora je završila na 42. mjestu. Njeni državljani mogu bez vize putovati u 104 zemlje.

Od Bosne i Hercegovine lošije prolaze još samo Albanci koji su na 46. poziciji i Kosovo koje se tek na 85. mjestu. S pasošem Kosova možete bez vize putovati tek u 41 zemlju.

Related posts