Na svijetu postoje četiri boje pasoša: Zašto?

Na svijetu postoje samo četiri boje pasoša – crvena, plava, crna i zelena, a svaka od njih ima i određeno značenje.

Kod nekih zemalja ulogu u izboru boje igra i vjera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Vjeruje se da je zelena bila omiljena boja Muhameda, a uz to je i simbol prirode i života. Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu, prenosi Kurir.

Crvena boja

Kod Britanca bordo boja označava mogućnost izbora, a ova nijansa je zastupljena i kod većine država EU, osim kod Hrvata, gdje je u pitnaju duboka nijansa ljubičaste pomiješane s crvenom nijansom.

Crveni pasoš je u upotrebi u zemljama na obali Pacifika Južne Amerike i bivšim komunističkim zemljama.

Peru, Ekvador, Kolumbija i Bolivija, također, imaju crvene pasoše, a Andski sporazum su sklopile kako bi unaprijedile svoju trgovinsku i industrijsku saradnju, a imaju i zajedničlki monetarni i carinski sitem, pa to podsjeća na EU. Švicarci su svoj pasoš svijetlije crvene boje uklopili sa bojom nijhove zastave.

Trenutno je u toku u Velikoj Britaniji peticija da se vrati na korišctenje plava boja za pasoš i do sada je prikupljeno više od 4.000 potpisa. Zanimljivo je da tamnoplave pasoše već koriste u Britaniji, jer vlada izdaje pasoše te nijanse izbjeglicama.

Plava boja

Plava simbolizuje novi svijet sa 15 karipskih zemalja koje su se opredijelile za ovu boju, a imaju je i zemlje Južne Amerike, poput Brazila, Argentine i Paragvaja, što se poklapa sa Merkosurom, političkom i privrednom organizacijom koja promoviše slobodnu trgovinu i slobodan protoka dobara, ljudi i kapitala.

Međutim, Venecuela ipak i dalje koristi crveni pasoš, kao uspomenu na vrijeme kada je bila dio “zajednice Anda”. Najpoznatiji plavi pasoš u svijetu je američki.

Zelena boja

Ovu boju imaju države sa pretežnim islamskim stanovništvom, jer ta boja u njihovoj vjeri ima posebno značenje – islam slavi ovu boju jer očekuju da raj bude prepun zelenila. Varijacije ove boje su, također, prisutne i u državama koje su članice Ekonomske zajednice zapadnih afričkih zemalja – uključujući Senegla i Niger.

Crna boja

Razlog zašto neke zemlje imaju crne pasoše su čisto praktični. Tamnije boje su praktične jer se pasoši manje prljaju, a i vizuelno lijepo izgledaju. Bocvana, Zimbabve i Novi Zeland posjeduju ovakve pasoše.

Related posts