Na području USK zabilježeno 87.000 saobraćajnih prekršaja koja su počinila vozila sa stranim registarskim tablicama

Vozači u BiH za prethodnih nekoliko godina, a zaključno sa 2017, zbog neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje duguju čak 19,72 miliona maraka!

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) “Nezavisnim” je potvrđeno da vozači u Federaciji BiH prema prekršajnim nalozima izdatim sa statusom “prekoračeni rok plaćanja”, odnosno statusom “kazne koje nisu plaćene” duguju 12,2 miliona KM, u Republici Srpskoj 6,8 miliona i u Brčko distriktu 720.000.

Veliki problem, kako ističu naši sagovornici, predstavljaju i stranci koji dođu u BiH, te voze tuđa vozila i prave veliki broj prekršaja za koje se ne može izvršiti naplata.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom protekle godine zabilježeno je 137.000 saobraćajnih prekršaja koji se odnose na prekoračenje dozvoljene brzine, a zanimljivo je kako se čak 63 odsto učinjenih prekršaja odnosi na vozila sa stranim registarskim tablicama.

“Naš sistem video-nadzora i radarske kontrole na području ovog kantona evidentirao je 87.000 saobraćajnih prekršaja čiji su vinovnici vozila sa inostranim registarskim oznakama”, kazala je Snežana Galić, portparol policije USK za “Nezavisne”.

Također, zanimljivo je i kako su vozači stranih vozila najneurednije platiše kazni, tako da je, prema podacima policije u USK, protekle godine ostalo nenaplaćeno više od 250.000 maraka, a najveći broj njih, silom zakona, vremenom zastarijeva i nije ih moguće naplatiti.

Jedan od problema odnosi se i na strane državljane koji iznajmljuju vozila kojima onda čine saobraćajne prekršaje.

 

Related posts