Na Moto maratonu Srebrenica 2018 najavljeno blizu 700 učesnika iz 11 zemalja

Blizu 700 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske okupit će se 10. jula na Moto maratonu Srebrenica.
Predsjednik Organizacionog odbora Moto maratona Enver Sulić kazao je da će se učesnici okupiti pred zgradom Energoinvesta na Ilidži, gdje će biti izvršena podjela majica i akreditacija, nakon čega će biti formirane kolone te će uz policijsku pratnju maraton napraviti defile kroz grad Sarajevo.

“Dan ranije, 9. jula grupa učesnika će poći iz Bihaća i pridružit će nam se na Ilidži, odakle zvanično krećemo. Na platou ispred Energoinvesta na Ilidži učesnici će, od 9 do 10 sati ujutru, organizovati akciju prodaje bedževa udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’. Prikupljena sredstva će predstavnicima udruženja biti uručena kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje ćemo položiti cvijeće i odati počast, a nakon defila kroz grad, maraton kreće prema Srebrenici”, kazao je Sulić.

Sulić je pozvao sve zainteresirane građane Sarajeva i motocikliste da se pridruže Moto maratonu na platou ispred Energoinvesta i kod Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, kako bi zajednički odali počast žrtvama.

“Moto maraton će na putu prema Srebrenici zastati i u Kladnju, Vlasenici te u Konjević-Polju, gdje ćemo obići nanu Fatu Orlović i podržati njenu borbu. Također, u memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu ćemo odati počast ubijenim žrtvama, a dolazak u Memorijalni centar Potočari je zakazan pred večer 10. jula. U večeri sa 10. na 11. će biti organiziran moto kamp, gdje će preživjeli iz 1995. učesnicima govoriti o strahotama kojima su svjedočili. Učesnici moto maratona će 11. jula prisustvovati dženazi i obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici, odakle će ponijeti u svoje zemlje i gradove poruku istine o genocidu, saosjećanju sa žrtvama i nadu i poruku da se Srebrenica nikad ne zaboravi i ne ponovi”, kazao je Sulić.

Related posts