Na Malti se sastali čelnici zemalja južne Europe

ČELNICI sedam zemalja južne Europe sastaju se danas na Malti kako bi se dogovorili o više tema tjedan dana prije važnog sastanka u Bruxellesu na čijem će dnevnom redu biti imenovanje na glavne dužnosti u EU.

Na summitu Med7 čelnika Malte, Italije, Francuske, Cipra, Grčke, Španjolske i Portugala tražit će se i zajedničko stajalište o klimatskim promjenama i ilegalnim migrantima, koji u velikom broju dolaze u Europu preko Sredozemnog mora.

Zakulisni pregovori

Prije plenarne sjednice i radne večere na kojoj se treba donijeti zajednička izjava, planiraju se bilateralni susreti, premda je malo vjerojatno da će oni iznjedriti dogovor u vezi s novim vodstvom briselske komisije.

Mnogi se zakulisni pregovori o glavnim dužnostima u EU vode prije summita 20. i 21. lipnja u Bruxellesu pošto su stranke centra, desnog i lijevog, osvojile većinu u Europskom parlamentu.

Najveći izazov je, naravno, izbor nasljednika predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Staklenički plinovi, plastika i migranti

Manfred Weber, kandidat desne grupacije EPP-a koja ima najviše mjesta u Europskom parlamentu, ima potporu njemačke kancelarke Angele Merkel, ali mu za to mjesto nedostaje nužno iskustvo.

Njegovoj se kandidaturi protivi Emmanuel Macron koji će na tom summitu tražiti saveznike.

Zemlje Med7 će uz to pokušati postići konsenzus o Europi, koja će do 2050. “biti neutralna po ispuštanju ugljikova dioksida”, o načinu borbe s onečišćenjem Sredozemnog mora plastikom i, dakako, o gorućem migrantskom pitanju.

Malta i Italija koje su najbliže Sjevernoj Africi, ocijenile su uoči summita da su potrebni dodatni napori kako bi se zaustavio odlazak migranata iz njihovih zemalja, pa i putem jačanja libijske obalne straže.

HINA

Related posts