Na današnji dan predstavljena konvertibilna marka

Među događajima koji su kroz historiju obilježili današnji datum izdvajamo:

1899. – kompanija Opel je započela s proizvodnjom automobila.

1911. – u Monte Carlu održana prva rally utrka.

1924. – umro Vladimir Iljič Lenjin, ruski marksist, revolucionar i državnik, predvodnik Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji, osnivač prve Komunističke partije i Kominterne te utemeljitelj Ruske Socijalističke Federacije Sovjetskih Republika i Sovjetskog Saveza.

1924. – rođen Benny Hill, britanski komičar.

1925. – Albanija se proglasila republikom.

1976. – u SSSR-u prvi put dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima “New York Times” i “Financial Times”.

1997. – njemački kancelar Helmut Kol i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali deklaraciju o pomirenju u kojoj je Njemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupacije Čehoslovačke, od 1938. do 1945., a Češka zbog protjerivanja Nijemaca iz Sudetske oblasti poslije Drugog svjetskog rata.

1998. – u Bosni i Hercegovini predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Papirne novčanice u apoenu od 50 feninga, te 1, 5, 10, 20, 50 i 100 KM štampane su 22. juna 1998. godine. Sve novčanice te godine štampane su u dva izdanja: za FBiH i RS, ali su se obje verzije koristile na cijeloj teritoriji države. Na obje verzije novčanica tekstovi su ispisani latiničnim i ćiriličnim pismom.

1998. – na poziv kubanskog predsjednika Fidela Kastra papa Ivan Pavao II počeo petodnevnu istorijsku posetu toj komunističkoj zemlji.

2015. – u Zagrebu umro Kemal Monteno, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača i kantautora. Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, a javnosti je ostao poznat po pjesmama “Sarajevo ljubavi moja”, “Zemljo moja” i drugim. Monteno je sahranjen u rodnom Sarajevu.

Related posts