Musa: Mogu se izboriti za mjesto u Netsima, spreman sam na jak rad i nadmetanje

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa (19) u četvrtak je i zvanično potpisao ugovor sa Brooklyn Netsima, koji su ga prije nekoliko sedmica izabrali na NBA draftu kao 29. pik prve runde.

Musa je potpisao rookie ugovor po kojem će u prvoj godini zaraditi 1.362.000 dolara, u drugoj 1.595.100, u trećoj 1.671.000 i u četvrtoj će dobiti povećanje od 80 posto.

Mladi bh. košarkaš nam se javio nakon ovog za njega velikog koraka te za portal Klix.ba govorio o prvim utiscima, očekivanjima, pripremama, konkurenciji u ekipi i reprezentaciji BiH.

Pokušao sam zadržati emocije zbog Srebrenice

“Moram biti iskren. Odmah nakon potpisa ugovora žurio sam na trening. Čekali su me treneri, jer sam se konačno priključio timu. U svakom slučaju, bio je poseban osjećaj zvanično potpisati ugovor. Međutim, generalno su ti dani bili tužni za sve nas iz Bosne i Hercegovine zbog godišnjice i dženaza žrtava srebreničkog genocida pa sam pokušao zadržati emocije”, počinje razgovor Musa.

Našeg košarkaša vrlo brzo očekuju iskušenja na NBA parketima, a ističe da je teško pričati o tome koliko će dobiti šansi za igranje.

“Spreman sam na jak rad i nadmetanje. Želim što prije biti konkurentan. Šta će se desiti, vidjet ćemo”, rekao je.

Musa je u New York razgovarao i sa svojim novim trenerom Kennyjem Atkinsonom.

“Imamo određene smjernice. Energija i sposobnosti koje po njemu ja posjedujem su ono što želi da vidi kod mene naredne sezone”, kazao je Musa.

Mlada bh. zvijezda već odavno radi individualno, a uskoro ga očekuju i zahtjevnije pripreme.

Trening kamp počinje početkom septembra

“Imat ću individualne pripreme s obzirom da ću prije trening kampa ranije biti u New Yorku i početi sa radom. Trening kamp počinje početkom septembra”, pojasnio nam je Musa te dodao kako je obavio razgovor i s drugim bh. košarkašem u NBA ligi Jusufom Nurkićem nedugo nakon drafta.

Na Musinoj poziciji u Netsima konkuriše relativno iskusan trojac – Allen Crabbe, Joe Harris i Caris LeVart.

“Ukoliko si posvećen i spreman na proces te dokazivanje sigurno da se možeš izboriti za mjesto”, samouvjeren je bh. košarkaš.

Puno se prašine nedavno podiglo oko reprezentacije BiH, odnosno zabrani Brooklyn Netsa zbog koje se Musa nije mogao odazvati selektoru Dušku Vujoševiću za kvalifikacione utakmice.

“Ta priča je već ispričana. Smatram da sam svima dao do znanja da želim igrati za BiH. Sa selektorom sam u kontaktu i zna svaki detalj. Nadam se da ću biti tu za naredne utakmice i da će tim dati saglasnost da igram za BiH”, poručio je Musa, a za kraj razgovora se osvrnuo i na šanse bh. selekcije da zaigra na Svjetskom prvenstvu.

“Znam da se pojavila priča da bi se termini kvalifikacija mogli pomjeriti. To bi bilo idealno za nas. Nadam se da će se desiti neka promjena koja će nama ići na ruku”, optimističan je jedan od najboljih bh. košarkaša.

klix.ba

Related posts