Murphy: Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici zaslužuje svaku osudu

Neodgovorno je poricanje genocida i ratnih zločlina te veličanje ratnih zločinaca i zaslužuje osudu, rekao je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) u video poruci objavljenoj na Twitteru.

– Želim biti vrlo jasan. U Srebrenici se 1995. godine desio genocid. Međunarodni krivični tribunal za bivšu jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su, van svake sumnje, ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom utvrđujući da su jedinice Vojske RS pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića počinile genocid, ubivši više od 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka.

Ratni zločinci, a ne heroji

Mladić i Karadžić su ratni zločinci, a ne heroji.

Krivica za srebrenični genocid je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna djela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posljedicama učinjenog.

Prvi korak je prihvatanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrijepljenih naučnim dokazima. Stalni pokušaji poricanja srebreničkog genocida od strane Milorada Dodika, predsjednika RS, koji je to jučer opet učinio, ne mogu izmijeniti činjenice, a ni istinu.

Negiranje genocida

Neodgovorno je poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca i zaslužuje osudu. To je uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama.

Time se razdire tkivo društva Bosne i Hercegovine što je prijetnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH – poručio je Marfi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts