MUP HNK jutros preuzeo migrante, a onda naređenje i obrat: Vraćaj ih nazad!

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) jutros je preuzela kolonu migranata od policije Kantona Sarajevo te ih je trebala sprovesti do Izbjegličkog centra Salakovac gdje su trebali biti smješteni, nakon što su izmješteni iz centra Sarajeva.

MUP HNK, niti Vlada tog kantona, ranije nisu prigovarali zbog smještanja izbjeglica u Salakovac, osim što je tražano da se osigura da ih policija “drži na oku”. Na Vijeću ministara kada je donesena odluka da se migranti smjeste u Salakovac, ministri iz reda hrvatskog naroda su bili protiv takve odluke, međutim ona je donesena i sve ostalo je trebalo ići po planu.

“Ako se ne vrate, šaljem specijalce”

Kada je kolona sa izbjeglicama jutros stigla na područje HNK, od sarajevske policije su ih preuzeli policajci MUP-a HNK bez ikakvih problema. Nakon toga zastali su, kako je rečeno, “da se odmore”. Svjedoci događaja za Faktor su kazali kako je tada policajcima preko motorole javljeno da se izbjeglice “imaju odmah vratiti za Sarajevo”.

– Preko motorole se čuo glas, to je vjerovatno bio komesar MUP-a HNK. On je rekao: “Vraćaj ih nazad! Ako se ne vrate, poslat ćemo specijalce” – rečeno je Faktoru.

Situacija je trenutno takva da je MUP HNK dopratio migrante do granice između dva kantona, a onda ih je ponovo preuzela sarajevska policija. Trenutno se nalaze kod tunela Ivana, na teritoriji KS. S druge strane tunela se nalaze pripadnici MUP-a HNK.

Migranti nemaju hrane ni vode. Neki su se žalili da su gladni, dok neki poste. Jednoj trudnici je pozlilo, pa je intervenisala ekipa Hitne pomoći. Još niko ne zna pouzdano šta će se desiti, odnosno gdje će na kraju završiti izbjeglice.

Pripadnici MUP-a HNK s druge strane tunela, na području HNK FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Stižu nove izbjeglice

Na izlazu iz tunela je devet vozila MUP-a HNK, od njih je jedno vozilo jedinice za specijalnu podršku. Prema informacijama Faktora, dok traje drama kod tunela Ivan, u terenski ured Službe za rad sa strancima u Sarajevu pristižu nove izbjeglice.

Službenici policije i Službe za rad sa strancima koji su na terenu non-stop telefoniraju. U razgovorima se spominju krivične prijave protiv onih koji su donijeli ovakvu naredbu o vraćanju migranata jer, kako govore, “radi se ometanju državnih organa u izvršavanju službenih zadataka”.

Migrantima koji gladni i žedni očekuju odluku nadležnih institucija Fondacija “Bh. inicijativa žena” je obezbijedila i podijelila flaširanu vodu.

faktor.ba

Related posts