Mogući svakodnevni štrajkovi upozorenja prosvjetara u USK

Zaposleni u prosvjeti u Unsko-sanskom kantonu najavili su da će, ukoliko u ponedjeljak, 7. maja, ne uspiju pregovori sa Vladom ovog kantona i ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja.

Nakon što su zaposleni u predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu 25. aprila održali polučasovni štrajk upozorenja zbog kašnjenja u primjeni kolektivnog ugovora i nekoliko drugih zahtjeva, u sindikatu najavljuju da su spremni krenuti u svakodnevne štrajkove upozorenja.

Sindikat obrazovanja Unsko-sanskog kantona potpisao je kolektivni ugovor sa Vladom ovog kantona 22. decembra prošle godine, ali do sada nije potpisan sporazum u kojem bi bila definisana sva dugovanja iz prethodnog perioda i rokovi za njihovu isplatu.

Zaposleni u obrazovanju očekuju i postizanje dogovora o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora u vezi sa obračunom minulog rada s obzirom da su u lošijoj poziciji u odnosu na ostale korisnike budžeta, a traže donošenje pedagoških standarda za zaposlene u ustanovama.

Ukoliko ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, Sindikat najavljuje svakodnevne štrajkove upozorenja dok se ne steknu uslovi da stupe u generalni štrajk, prenio je portal “Klix”.

Related posts