Mještani svakodnevno pronalaze okamenjene morske životinja iz bivšeg Panonskog mora

Područje Gračanice, tačnije naselja Soko, Pašalići, Delići, Piskavica, Doborovci, Džakule su, kako tvrde geolozi, ali i pokazuju brojna nalazišta, je bilo najužniji dio bivšeg Panonskog mora. Brojna su nalazišta koja su dostupna mještanima ovih naselja, pa tako mještani Delića kod srednjovjekovnog grada Sokola, gotovo svakodnevno na svojim njivama, čim malo zakopaju dublje u zemlju, pronalaze okamenjene morske životinje, morske zvijezde, školjke, morske puževe.

Ramiz Delić je pravi kolekcionar, do sada je prikupio pedeseteak okamenjenih morskih životinja od kojih pravi ukrase. Neke mještani će od ovih životinja graditi fontane, a stručnjaci koji bi ovaj raritet trebali proučavati, nisu baš puno zaniteresirani.

Dva kilometara sjeverno od Gračanice, uz sami regionalni put Gračanica-Orašje je naselje Plaza. Ime je dobilo po tome što su se nekada niz strminu od šljunka nekadašnjeg mora, djeca plazala – spuštala.

Plaza je danas veliko nalazište šljunka, nekadašnjeg mora. Vrijeme je učinilo svoje, priroda je ovdje “izvajala” zub visok više od tridesetak metara koji za prolaznike predstavlja atrakciju.

Od nataloženog šljunka, priroda “izvajala” zub visok trideset metara

Čak su se neki bili odvažili da se na njega popnu, ali su, uvidjevši opasnost od urušavanja šljunka, odustali.

Related posts