Mještani o zlostavljanju šestogodišnjaka: Tragedija, Boga molimo da se dijete što prije oporavi

Vijest da je 19-godišnjak seksualno zlostavljao šestogodišnjeg dječaka u jednom mjestu kod Sarajeva, zgrozila je bh. javnost. Ekipa Faktora je bila u mjestu gdje se to dogodilo, odnosno, gdje žive i zlostavljač i žrtva.

Mještani su šokirani, razočarani i još uvijek u nevjerici. Podsjećanja radi, u četvrtak navečer dječaka koji se vraćao od nane na putu prema kući je zasreo mladić koji živi u komšiluku, nasilu ga odveo do svoje kuće i seksualno zlostavljao. Nakon toga mališan je sve ispričao roditeljima koji su to prijavili policiji, a potom dijete odveli na ljekarski pregled gdje su mu ustanovljeni tragovi zlostavljanja. Zlostavljač je u pritvoru.

Nije se normalno ponašao

– Vjerujte, u šoku sam. Ne mogu da vjerujem da se to dogodilo. Znam tog mladića. Išao je sa mojoj sestrom u školu. I tada je bio nekako problematičan. Sestra mi se žalila da je na ružan način zadirkivao djevojčice. Ne znam. Tragedija je to. Jednostavno, taj mladić ima psihičkih problema odmalena. Nekako vidite da nije kao drugi. On nije bio nasilnik, ali nije se ni normalno ponašao – priča nam ovaj mladić.

Razgovarali smo i sa starijim stanovnicima ovog malog mjesta.

– U posljednjih 150 godina, da tako kažem, takvo što nije poznato u ovom kraju. Pa to je nevjerovatno. Ne možemo vjerovati. Otac sam i ne znam šta bih uradio, ma poginuo bih za svoje dijete. Ne daj Bože nikome. Znam roditelje tog silovatelja. Možda su trebali više da obrate pažnju na svoje dijete, njegovo ponašanje. Jedno je kada o takvim stvarima čitate da su se dogodile tamo negdje, naravno ni tada vam nije svejedno, a drugo je kada to dogodi u vašem mjestu – priča nam jedan od mještana, dok stariji dodaje kako se još prošle godine trebalo nešto poduzeti.

– Njegovo ponašanje nikako nije bilo normalno, a ovo selo je puno djece. Ma, još ne mogu da vjerujem da se to dogodilo – govori nam starosjedilac.

U priču se uključuju i drugi mještani.

– Znam tog mališana koji je zlostavljan. Jedno divno dijete, komunikativno. Sam je išao u lokalni dućan uvijek da kupi hljeba. Ima dobre i vrijedne roditelje. Ne mogu ni zamisliti kako im je sada. Boga molim da se dijete što prije oporavi. Postavlja se pitanje šta će biti kada se silovatelj pusti!?. Ne vjerujem da će ga zadržati dovoljno dugo. Sve ovo je jako utjecalo na sve nas i ostavilo traga – priča nam mlađi muškarac.

Plaču i jedni i drugi

Razgovarali smo i sa stanovnicom koja poznaje i jednu i drugu porodicu.

– Ma, to vam je tragedija. Plaču i jedni i drugi. Nije im lahko. Nemam nijednu ružnu riječ za porodicu mladića koji je uradio tu grozotu. To je dijete koje od rođenja ima mentalnih problema. Mislim da je išao i u specijalnu školu jedan period. Kasnije su ga dali na neki zanat. Jedva je i završio školu. Nije dobro. Tu noć kada se to dogodilo je bio pijan. Iako je dijete cijelo vrijeme vrištalo niko u njegovoj kući ga nije čuo, a tu on živi sa roditeljima. Ne znam da je prije toga ikada ikome ružnu riječ rekao. Poznajem i malenog, pa on je zlato od djeteta. Svi želimo da se što prije oporavi. Ma grozno – ispričala nam je ova stanovnica.

faktor.ba

Related posts