Ministar Dedić otvorio “Dane maline” u Novom Travniku: Potražnja za bh. malinama u porastu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Novom Travniku otvorio 16. Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline”.

Dvodnevni događaj okupio je uzgajivače maline, ljekovitog i začinskog bilja te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja kao i predstavnike različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministar Dedić je u obraćanju prisutnima naglasio da je potreba za hranom sve veća kako zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, tako i zbog drugih faktora poput izraženih klimatskih promjena, pojave grada ali i ekstremnih suša u određenim regijama svijeta.

“Proizvodnja hrane nameće se kao imperativ ne samo u Bosni i Hercegovini već i u svijetu. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, povećalo je podrške za sve proizvodnje, zatim za podizanje novih zasada, nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju i opremanje novih skladišnih i preradivačkih kapaciteta, certifikaciju proizvoda, kao i organizaciju sajmova i manifestacija koje se bave promocijom domaćih proizvoda, a sve s ciljem unapređenja konkurentnosti naših domaćih proizvođača, kazao je ministar Dedić.

Kroz sistemske mjere podrške te kroz mjere i aktivnosti koje Federalno ministarstvo provodi posredstvom IFAD-ovih projekata, poboljšan je sektor malinarstva. Poljoprivrednicima je osigurana podrška za podizanje novih zasada maline u visini od 40% grant sredstava, a ženama i mladima 60%. Također, u infrastrukturne projekte za njihovo skladištenje, hlađenje i preradu učešće projektnih sredstava iznosi 70%.

Istaknuta je neophodnost usvajanja zakonskih i podzakonskih propisa o organskoj proizvodnji na državnom nivou kojim bi se bosanskohercegovačkim poljoprivrednim proizvođačima omogućio kvalitetniji nastup na sajmovima i prezentacijama njihovih proizvoda širom svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora “Dani maline” Sejad Herceg kazao je kako se otkupna cijena maline ove godine kreće od 8 do 12 KM, da su proizvođači maline zadovoljni trenutnim cijenama te da se interes za ovu vrstu proizvodnje značajno povećava.

“Kada govorimo o proizvodnji maline i drugih organskih proizvoda treba imati na umu da naša zemlja raspolaže s vrlo kvalitetnim resursima koje naši poljoprivredni proizvođači znaju i umiju staviti u funkciju proizvodnje i kreiranja visokokvalitetnih proizvoda. Inputi u proizvodnji su poskupjeli ali uz podrške koje imamo od nadležnih ministarstava u sektoru malinarstva bilježimo podizanje kvalitete proizvoda koja uz potražnju za ovim proizvodima stvaraju dobre pretpostavke za dalji razvoj”, kazao je Herceg.

Tokom prvog dana sajma održan je i okrugli sto na teme “Pčelarstvo i apiterapija kao dio ruralnog zdravstvenog turizma” i “Organsko pčelarstvo”. Pored navedenog, programske aktivnosti ovogodišnjeg sajma usmjerene su ka stvaranju mogućnosti za unapređenje ruralnih područja, zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva kroz različite vidove organske proizvodnje, agroturizma i gastronomije.

U okviru današnje posjete ministar Dedić obišao je i malinjak Josipe Jurišić iz Novog Travnika koja je na ovogodišnjem sajmu dobila nagradu Zlatna malina, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts