Milorad Dodik danas pred Sudom BiH: Zakazan glavni pretres u slučaju, najavljeno pet branilaca

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas će se nastaviti suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, a prema ranijim najavama za danas je zakazan glavni pretres u predmetu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Kako je ranije u razgovoru za Klix.ba potvrdio Dodikov advokat Goran Bubić, pored njega u sudnicu u svojstvu pravnog savjetnika naći će se i advokat Ante Nobilo, ali i još tri člana pravnog tima koji će suđenje posmatrati iz prostora namijenjenog javnosti.

Ovo će biti drugo ročište u predmetu protiv predsjednika RS-a. Prvo ročište održano je 16. oktobra gdje se Dodik trebao izjasniti o krivici.

“Ja prvo ne razumijem o čemu se ovdje radi, zašto sam ovdje. Ovo je politička odluka Tužilaštva BiH i Vas kao sudije da ovdje to razmatrate”, rekao je tada Dodik nakon čega ga je sutkinja prekinula i nastavila sa suđenjem.

Iako je ročište trebalo biti održano još 22. novembra, Sud BiH je usvojio zahtjev Dodikovo odbrane da se suđenje prolongira zbog Dodikovog službenog putovanja u Mađarsku.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Izvor: Klix.ba

Related posts