Izraelci potvrdili da razmatra opciju upumpavanja morske vode u Hamasove tunele: "To je dobra ideja"

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi potvrdio je informacije o tome da Izrael razmatra opciju u kojoj bi se Hamasovi tuneli potpuno uništili upumpavanjem morske vode.

Između ostalog, Halevi je komentirao izvještaj Wall Street Journala u kojem se navodi kako je jedna od opcija za Izrael upravo i ona koja se odnosi na potpuno uništavanje tunela koje koristi Hamas.

“Vidimo mnogo podzemne infrastrukture u Gazi. Znali smo da će biti tako. Dio cilja je i uništenje ove infrastrukture. Ideja sa morskom vodom je dobra”, rekao je Halevi.

Poručio je kako Izrael razmatra nekoliko opcija kada je riječ o tunelima.

“Imamo razne načine da se nosimo sa tunelima, neću govoriti o pojedinostima, ali one uključuju eksplozive za uništavanje i druga sredstva da spriječimo operativce Hamasa da koriste tunele kako bi nanijeli štetu našim vojnicima. Stoga, svako sredstvo koje nam daje prednost nad neprijateljem je ujedno i sredstvo koje mi procjenjujemo. Ovo je dobra ideja, ali neću komentarisati specifičnosti”, poručio je.

Podsjetimo, prema informacijama WSJ-a u kojima se citiraju američki zvaničnici, izraelske vojne snage prošlog mjeseca su postavile pet velikih pumpi za vodu u blizini izbjegličkog kampa Al-Shati u gradu Gaza, a koje su sposobne poplaviti tunele u roku od nekoliko sedmica upumpavanjem na hiljade kubnih metara vode na sat.

“Zvaničnici su rekli da je Izrael upozorio SAD o planu još prošlog mjeseca, ali još nije odlučio da li će plan implementirati”, navodi se.

Kako je navedeno, morska voda bi se crpila iz Sredozemnog mora, a tim potezom Izrael bi imao za cilj uništavanje podzemne mreže prolaza i skrovišta Hamasa te “izbacivanje” boraca iznad zemlje.

Prema izvještaju, mišljenja u Bidenovoj administraciji o ovom pitanju bila su pomiješana, a neki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog izraelskog plana, dok su drugi rekli da podržavaju napore Izraela da uništi tunele.

“Nismo sigurni koliko će pumpanje vode biti uspješno jer niko ne zna detalje tunela i tla oko njih”, rekao je jedan od zvaničnika za WSJ.

Izvor: Klix.ba

Related posts