Migranti u BiH glavna tema sastanka danas u Tužilaštvu

Sjednicu je zakazala vršiteljica dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, koja i predsjedava ovom grupom, a pozvani su zvaničnici relevantnih institucija BiH i međunarodnih organizacija s ciljem što bržeg rješavanja problema u vezi sa povećanim brojem migranata na području Bosne i Hercegovine.

Tadić je sastanak najavila u petak, a nakon što je došlo do problema prilikom premještanja migranata iz Sarajeva u Izbjeglički centar Salakovac.

Kako što je poznato, nakon zaustavljanja konvoja s migrantima kod Konjica, dežurni tužilac dao je instrukcije za vršenje potrebnih provjera u vezi sa svim okolnostima ovog događaja, kako bi se navedena situacija što prije razriješila. Komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilija Lasić u petak je saslušan u prostorijama SIPA-e u Mostaru, ali javnosti nije saopćeno više detalja. On je, navodno, saslušan u svojstvu svjedoka. Kako je bar do sada poznato, komesar lasić je policiji dao instrukcije da zaustave konvoj te da ga vrate u Sarajevo. Još uvijek nije poznato zašto je to učinio i po čijem nalogu.

Related posts