Memorijalni centar Srebrenica: Finaliziran projekat "12 dana sjećanja"

Memorijalni centar Srebrenica je uspješno realizirao istraživački projekat “12 dana sjećanja” koji obuhvata lične priče svjedoka genocida i pregled događaja vezanih za juli 1995. te pad Srebrenice i genocid.

Iza uspješne realizacije projekta stoje Hasan Hasanović i Ahmedin Đozić, članovi tima Memorijalnog centra.

– Posebno smo ponosni na činjenicu da je ovaj projekat, od svog nacrta do pune produkcijske realizacije ostvaren zahvaljujući resursima Memorijalnog centra. Video priče koje obuhvataju svjedočenja Emira Bektića, Nure Mustafić, Dženane Salihović, Fatime Dautbašić Klempić, Nedžada Avdića, Hasana (Sejfe) Hasanovića, Elvisa Špiodića, Hasana Nuhanovića, Hasana (Aziza) Hasanovića, Salihe Osmanović, Hakije Huseinović, Ilijaza Pilava i Nure Alispahić dostupni su za preuzimanje od naših partnerskih medija i zainteresovane javnosti, i to na bosanskom i engleskom jeziku – kazao je Ahmedin Đozić.

Kustos Memorijalnog centra Srebrenica Hasan Hasanović poručuje da je realizacija ovakvih istraživačkih projekata prilika za sticanje novih znanja i uvida u različite perspektive svjedoka genocida u Srebrenici.

– Izuzetno je važno da mi, kao pripovjedači, ljudi koji svakog dana rade sa grupama i istraživačima i dijele dalje činjenice o genocidu, imaju ovu vrstu veze i stalnog kontakta sa drugim svjedocima genocida. Na taj način, možemo ponuditi različite perspektive genocida u Srebrenici, te ispuniti svoj zadatak. Ovdje želim izraziti zahvalnost Lejli Mehić Avdić, Zlatanu Hajlovcu, Nirhi Efendić i Emini Kulašić koji su nam pomogli na transkripciji i prevodu ličnih priča, ali i dnevnih pregleda razvoja događaja u julu 1995. godine – dodao je Hasanović, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts