Medicinari masovno odlaze: Zdravstveni sistem USK pred kolapsom

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom protekle dvije godine napustilo je preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega oko četrdeset ljekara, među kojima veliki broj specijalista.

Prema riječima predsjednika Sindikata liječnika i stomatologa u USK Nedima Kurtagića, ova tendencija se vremenom pojačava, zbog čega zdravstvenom sistemu u USK prijeti kolaps.

“Evidentan je hronični nedostatak i odlazak liječnika specijalista iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova i to se pod hitno mora aktuelizirati. Vjerujte, veliki broj liječnika već duže vrijeme radi iznad granica svojih mogućnosti, jer nema ko da ih zamijeni”, tvrdi Kurtagić.

On dodaje kako odlazi i srednji medicinski kadar, s obzirom na to da je velika potražnja za ovim stručnim profilima u Evropi, a posebno Njemačkoj, koja je omiljena destinacija ovdašnjih medicinara.

Kurtagić ističe kako su glavni razlozi ovoj negativnoj pojavi, koja prijeti da ugrozi temelje ovdašnjeg zdravstva, loš ekonomski i socijalni položaj te katastrofalni uslovi rada.

Prema njegovim riječima, lični dohodak liječnika specijaliste u ovdašnjem zdravstvu ne prelazi 1.500 maraka, što je, kako ističe, porazno za ovu profesiju.

“Ako se ima u vidu da isto toliko zarađuju čistačice zaposlene u kantonalnim ili općinskim organima uprave, onda to najbolje govori koliko je srozano zdravstvo na ovim prostorima”, rekao je Kurtagić. – pišu nezavisne.

Related posts