mBot roboti stigli u KŠC Bihać

KŠC „ Ivan Pavao II „ Bihać uzeo je učešće u projektu „SPARKreators lige“, koji će omogućiti učenicima da putem kodiranja interaktivnih igara, zanimljivih aplikacija i dinamičnih animacija, nauče nešto više o programiranju, robotici i automatici, oblastima koje nisu u redovnim nastavnim planovima škola.

Glavna ideja je da djeca pokažu motivaciju za nauku, inženjering, tehnologiju i matematiku, te im pomoći da se opredijele za buduće zanimanje ,stvaranje mladih ljudi koji će govoriti nekoliko stranih jezika, nekoliko programskih jezika, koji će imati dobre i plaćene poslove i znati razmišljati otvoreno i kritički. Projekat „SPARKreators liga“ zajedničkim snagama sprovode „SPARK school“ iz Mostara i banjalučki EXIT Centar u saradnji s IRIM-om.

Dana 18.3.2017.god. održana je edukacija za nastavnike u Osnovnoj školi „Harmani I“. Osim nastavnom osoblju, ovaj program je namijenjen i učenicima koji će u narednom razdoblju, zajedno s nastavnicima koji su prošli obuku, biti dio fizičkih i online natjecanja u sklopu SPARKreators lige. Ukupno 348 škola iz cijele Bosne i Hercegovine će biti dio ove lige.

Zahvaljujemo se SPARK Business parku na ovoj odličnoj inicijativi kojom potiču kreativnost , te učenicima omogućavaju kvalitetniju nastavu popraćenu praktičnim radom – ističu iz KŠC “Ivan Pavao II ” Bihać.

Related posts