Martin Frljić kafom i čokoladom stvara likovna djela među kojima je i Stari most

Dvadesettrogodišnji Martin Frljić iz Viteza jedan je od rijetkih umjetnika koji je sa osam godina prodao prvi portret.

On je, umačući kist u svoju kafu, uspio uraditi akvarel Starog mosta u Mostaru i umjetničkim izričajem kroz hedonističke slastice oduševiti brojne posjetitelje na dvodnevnom Sajmu kafe, čokolade i delicija koji se po prvi put u povijesti grada na Neretvi održava još danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam kafe, čokolade i delicija, kako ističe mladi umjetnik koji je apsolvent Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, za njega je znakovita, jer čokolada je u njemu, kad je imao još svega osam godina, probudila svijest da se slikanjem može zaraditi.

“Ja sam se počeo baviti umjetnišću još u ranom djetinjstvu. Počeo sam sa šest-sedam godina crtati, a ono što je meni uvijek bilo fascinantno jeste da sam prvi portret prodao sa osam godina”, kaže Frljić za Anadolu Agency (AA).

Portret jednog dječaka kojeg je nacrtao, kako se s radošću sjeća, dječakova sestra mu je platila pola marke, zbog čega je bio tada presretan.

“To je moj prvi novac koji sam zaradio isključivo crtanjem. Nisam mogao vjerovati da sam ja, koji volim crtati zaradio baš crtajući sebi za čokoladu. To je ta čokolada koja je možda i presudila da se počnem baviti umjetnošću ozbiljno”, iskreno će Frljić za Anadolu Agency (AA).

Od prvog zarađenog novca, kako se prisjeća, dakle za pola marke, kupio je sebi čokoladu. Ima stariju sestru i mlađeg brata, tako da je uvijek kao srednje dijete morao sve djeliti s njima.

“Ali ta čokoladica je bila moja, ja sam je zaradio i sakrio sam se iza kuće pa je sam s užitkom sam pojeo. Tada sam shvatio da se može zaraditi novac od umjetnosti, a, u isto vrijeme, i uživati u tom radu. Tad je, zapravo, i započela moja karijera”, priča Frljić o svojim počecima umjetničkog rada. Od tada je dosta crtao. Kroz osnovnu i srednju školu se bavio raznim sportovima i aktivnostima, ali se uvijek vraćao crtanju i ponešto od njega zaradio.

“To je bilo nešto samo moje. Nešto kroz šta sam se ispoljavao i kad sam tužan i kad sam sretan. To je za mene bila možda neka meditacija, nešto što me pokreće. Nakon srednje škole već sam postigao neki hiperrealizam, usavršio sam portrete do toliko detalja da ljudi nisu vjerovali je li zapravo moje djelo fotografija ili crtež”, kaže Frljić, navodeći kako je on umjetnik koji koristi sve moguće tehnike i uvijek donosi neke inovacije.

Upisao je likovnu akademiju 2012. godine u Širokom Brijegu, gdje je upoznao jednu drugu dimenziju stvaralaštva, a to je kreativnost i stvaralaštvo bez razmišljanja o prodaji i zaradi. Sad je uspješni apsolvent koji je svojim djelima nagovijestio sjajnog umjetnika u novom svijetu umjetnosti.

“To su neke stvari koje sam savlado, koje me opuštaju, jer ne radim da bih prodao ili da bih zaradio. Onda sam počeo sa 3D. Ogromne 3D vizualističke slike, velikih dimenzija. To sam radio po Beogradu i po Sarajevu i na nekoliko festivala. Uskoro ću ići i u Njemačku i tamo ću imati priliku raditi 3D i shvatio sam da, zapravo, mogu raditi apsolutno sve”, kaže samouvjerni Frljić.

Sudjelovao je na brojnim festivalima i radio razne mozaike, karikature, na plažama i raznim mjestima i sa zadovoljstvom uvijek rado pokazuje svoje sposobnosti bez obzira je li riječ o nečem inovativnom ili već viđenom.

Za gostovanje u Mostaru nije puno razmišljao. Oslikao je ono što je simbol grada na Neretvi i povezao umjetnost sa okusima i mirisima kafe i čokolade, a posebnu pažnju plijeni akvarelom Starog mosta u Mostaru, koji je uradio sa tradicionalnom turskom kafom.

“Stari most je simbol Mostara i odlučio sam to prikazati kroz umjetnost. Umakao sam kist u kafu koju pijem i od toga sam napravio Stari most u akvarelu od kafe”, kaže mladi umjetnik koji uživa brojne simpatije ljubitelja umjetnosti, slatkoljubaca i svih građana koji su imali priliku vidjeti kako svojim rukama udahnjuje dušu čokoladi i kafi kroz svoj poseban izričaj.

“Na ovom festivalu sam radio mozaik od zrna, akvarel i skulpture od čokolade. Skulpture od čokolade sam prvi put radio i nije mi predstavljalo nikakav problem, jer sam već prije radio skulpture od gline pa je to skoro identično”, kaže Frljić za Anadolu Agency (AA) i priznaje kako je prije četiri godine otkrio da je alergičan na čokoladu koja mu je obolježila životni put.

“To mi je baš teško palo. Kad sam saznao bio sam tužan, a sada sam se na to naviknuo”, kaže dvadesettrogodišnji umjetnik uz priznanje da ga time više veseli što brojni posjetitelji, gledajući njegovu izradu skulptura od čokolade, s velikom slašću kušaju ostatke rezbarenja i uživaju u umjetnosti sa čarobnim okusima i mirisima.

“Zrno sam koristio za motiv šalice i čokoladu. Stavio sam prvo zrno od kafe, a ostalo sam od čokolade radio, tako da uvećavam, jer u biti čokolada i kafa imaju skoro identične boje, pa sam time sve veću i veću dimenziju napravio”, pojasnio je Frljić, navodeći kako čokolada i kafa pružaju nevjerojatne mogućnosti za likovno izražavanje. Mogućnosti ne samo u likovnoj umjetnosti nego u svim poljima života su, kaže on, iste, jer “užitak u radu je formula uspjeha”.

Related posts