Malo pozorište u Bihaću – gradu bez pozorišta

Počeli su skromno, hodati malim koracima, po daskama koje život znače. I to u gradu koji nema zgradu pozorišta i gdje glumci dođu samo na proputovanje.

Međutim, Erna Begatović akademska glumica, Bišćanka koja se nakon završene Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, vraća u rodni kraj i entuzijastički pokreće Dramski studio „Mali princ“ okupljajući djecu, i uvodeći ih u čaroban svijet živopisnih likova. Predstavom Mali princ počeli su bihaćki klinci sa ljetnim raspustom, uvodeći i gledaoce u fantastični svijet dobrica i zlica, bogatstva i siromaštva duše, unoseći u svaki monolog, dijalog, kretnju – dio sebe, ali i poklanjajući svojim sugrađanima željno očekivane glumačke kulturne događaje.

A glumci, djeca koja ozbiljno shvatiše povjereni im zadatak, nisu razočarali, naprotiv – na bis su se vraćali nekoliko puta. Gluma, probe, ulazak u svijet drugačiji od onog što nas okružuje – sve to obogaćuje njihov život. Predstavom „Zašto smo dozvolili nasilje“ Edin Semanić, jedan od glumaca, predstavio se publici u najboljem svjetlu.

A publike u bihaćkom Muzeju Avnoj-a nije nedostajalo. Stolice su bile popunjene do zadnjeg mjesta, što samo govori koliko ovdašnjim ljubiteljima pozorišne umjetnosti, nedostaju predstave i kulturni događaji uopće.

Related posts